Nieuws

Tuinontwerper Harry Pierik uit Zwolle: "Stenen, zand en huizen... dát is pas onkruid"

Tuinontwerpers Harry Pierik uit Zwolle en Nienke Plantinga uit Hattem werken allebei met inheemse planten om de biodiversiteit te versterken. "We moeten minder tuinieren als boeren en meer boswachter spelen," vindt Plantinga. Op havezate Den Alerdinck zijn voor het groenfestival Gardenista een aantal van deze kleine tuintjes aangelegd.
Ze noemt de meeste tuinen monoculturen. "Nette grasmatten, strakke stoepjes, er mag niks rommelig zijn. Maar juist een beetje rommel en hier en daar een brandnetel helpt de natuur enorm." Veel insecten hebben waardplanten nodig. Dat is een plant waar ze hun eitjes op leggen. Voor een aantal vlinders is dat de brandnetel. "Maar als wij alle brandnetels weghalen, komen er ook geen nieuwe vlinders. Zo simpel is het."
De atalanta heeft de brandnetel als waardplant
De atalanta heeft de brandnetel als waardplant © Jauke Boerdam
Pierik werkte altijd al met inheemse planten. "Het is essentieel voor onze biodiversiteit dat je planten uit ons eigen land gebruikt. Veel mensen zien deze planten als onkruid, totdat ze een hele tuin mooi ontworpen zien met deze planten. Dat is wat wij als ontwerpers moeten laten zien. Dat het heel goed kan en ook mooi is." Op havezate Den Alerdinck heeft hij voor het groenfestival Gardenista een aantal van deze kleine tuintjes aangelegd en geeft hij rondleidingen aan tuinliefhebbers om te laten zien dat het echt mooi kleurrijk is.
Natuurlijk tuinieren is werken met inheemse kruiden, zoals hier op havezate Den Alerdinck
"Wouter Koning, de eigenaar van dit landgoed, wilde tussen sommige huisjes die hij hier verhuurt wat privacy creëren. Ik heb toen een klein rond tuintje tussen de twee huisjes ingeplant.. Er is een kleurrijke bloemenpracht met kleine boompjes ontstaan en daardoor zien de buren elkaar niet meer." Pierik wijst trots naar de plek waar bij deze tuin heeft aangelegd. "En zelfs in een bak van nog geen vierkante meter kun je met deze planten iets moois maken."
Een tuin met inheemse planten biedt niet alleen de insecten een fijne plek. "Door dat je insecten in je tuin hebt, krijg je meer vogels, egels, en uiteindelijk misschien zelfs eekhoorntjes." Volgens deze ontwerpers moet de tuinier af van het woord 'onkruid'. "Onkruid is wat niet kruid is," zegt Pierik. "Dus alles wat geen plant is, is onkruid. En planten zijn gewoon planten."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.