nieuws

Weinig scholen in Overijssel geheel rookvrij, bijna alle andere provincies scoren beter

In Overijssel heeft 66 procent van alle middelbare scholen nog geen rookvrij terrein. De provincie scoort daarmee na Zeeland het slechtst van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van het Longfonds.
Het Longfonds heeft een kaart geplaatst waarop alle scholen staan die geheel rookvrij zijn. In Overijssel is dat bijvoorbeeld het Ichtus College in Kampen, het Vechtdal College in Hardenberg en Dedemsvaart en het Twents Carmel College in Oldenzaal. Van alle middelbare scholen in Overijssel is nog maar 34 procent helemaal rookvrij. Alleen Zeeland heeft nog minder rookvrije scholen, 21 procent. In de meeste provincies mag op meer dan de helft van de middelbare scholen nergens meer een sigaret worden opgestoken. Flevoland is koploper, daar is op 60 procent van de scholen al een geheel rookverbod.

"Voor docenten is vaak nog een rookplekje"

Het Longfonds vindt dat scholen in Overijssel snel actie moeten ondernemen. "Veel scholen in Overijssel zijn wel bezig om het rookvrij te maken, maar het lukt nog niet helemaal", zegt Jelmer Krom van het Longfonds. "Vaak is er nog een fietsenhok waar gerookt mag worden, of is er nog een plek op school waar docenten en oudere leerlingen kunnen roken. Daarmee geven de scholen een verkeerd signaal af. Kinderen van 13 of 14 jaar zijn extra verslavingsgevoelig, daarom is het belangrijk dat scholen nu snel doorpakken om het aantal rokende jongeren terug te dringen."
Scholen zijn niet verplicht hun terrein rookvrij te maken, ze moeten dat op eigen initiatief doen. Soms stuit dat op bezwaren van verstokte rokers op school, of is er angst dat groepen leerlingen ergens in de buurt van de school gaan roken en daar overlast veroorzaken.

Scholen krijgen brief

Het Longfonds gaat scholen die nog niet helemaal rookvrij zijn, aanschrijven. "We zullen de directies erop aanspreken", zegt Krom. "Elke middelbare school moet een veilige en gezonde plek zijn en niet een plek waar kinderen leren roken."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.