Nieuws

Omstreden zorgdirectrice zat fout bij declareren van ton aan zorgkosten voor auto-ongeval dochter

Een situatieschets hoe het zorg-verwencomplex er uit zou moeten gaan zien
Een situatieschets hoe het zorg-verwencomplex er uit zou moeten gaan zien © RTV Oost
De eerder in opspraak geraakte zorgonderneemster Yvonne V. en haar dochter moeten ruim een ton terugbetalen aan zorgverzekeraar ONVZ. Yvonne V. was directrice van de inmiddels failliete zorgaanbieder De Rozenhof in Oldenzaal, haar dochter was er twee jaar bestuurder.
Nadat de dochter gewond was geraakt bij een verkeersongeluk, werden haar zorgkosten gedeclareerd door haar moeder. De zorg zou zijn geleverd door De Rozenhof. Ten onrechte, oordeelt de rechtbank.
Bovendien hangt moeder en dochter nog strafrechtelijke vervolging boven het hoofd nadat er aangifte tegen ze is gedaan van verzekeringsfraude.
De zorgverzekeraar had de zorgonderneemster, die na vertrek uit Oldenzaal inmiddels samen met haar dochter in Hengelo woont, begin dit jaar voor de rechter gedaagd, waarbij ONVZ in totaal 112.000 euro teruggeëist.

Vraagtekens

Yvonne V. had dit geld gedeclareerd voor de dochter des huizes, die gewond was geraakt bij een auto-ongeval en vervolgens langere tijd moest worden verzorgd. ONVZ plaatste grote vraagtekens bij de declaraties en had na uitvoerig onderzoek onder meer geconstateerd dat de declaraties maar bleven binnenkomen, ook toen de dochter al lang weer op de been zou zijn.
ONVZ heeft bewust niet De Rozenhof als bv aansprakelijk gesteld, maar de moeder en dochter persoonlijk aansprakelijk gesteld. Dit omdat de declaraties door de moeder voor de dochter - in haar rol van verzekerde - waren ingediend.

Uitspraak

De rechtbank stelde de zorgverzekeraar vanmiddag in het gelijk. De moeder en dochter moeten 112.671,24 euro terugbetalen, blijkt uit het vonnis.
Ook draaien ze op voor de proceskosten van bijna 8.000 euro en moeten ze bijna 1.000 euro aan ONVZ betalen omdat de zorgverzekeraar kosten heeft gemaakt voor beslaglegging op onroerend goed en een bankrekening.
De rechtbank zou overigens eerder al uitspraak doen in deze civiele procedure, maar het vonnis is tot twee keer toe uitgesteld.

Aangifte fraude

Daarmee is de kous echter nog niet af voor moeder en dochter, want hen hangt ook nog strafvervolging boven het hoofd. Nadat de zorgverzekeraar tot de conclusie kwam dat er ten onrechte zorggeld was gedeclareerd, deed ze namelijk aangifte van verzekeringsfraude, oplichting en valsheid in geschrifte.
Deze aangifte werd gedaan op 31 maart 2020. Het OM heeft nog geen beslissing genomen of moeder en dochter zich voor de rechter moeten verantwoorden. Mogelijk wacht het OM met die beslissing in afwachting van het vonnis van vandaag.
De Oldenzaalse zorgonderneemster ligt al langere tijd onder vuur. Zo is ze in het verleden in een rechtszaak door een zorgverzekeraar al eens 'de spil in een zorgfraudenetwerk' genoemd.

Torenhoge claim

Of ONVZ na de uitspraak van vandaag het geld zal ontvangen, is overigens nog maar de vraag. De zorgverzekeraar zal daarvoor namelijk waarschijnlijk in conclaaf moeten met de curator, die de afwikkeling van het faillissement van De Rozenhof voor zijn rekening neemt.
Want ook deze curator heeft - zoals recent gemeld - een torenhoge claim ingediend tegen de zorgdirectrice en haar zoon en dochter. Deze vordering kan oplopen tot tot boven de 1,5 miljoen euro.
De claim volgt in de nasleep van het faillissement van De Rozenhof. Nadat de commerciële zorgaanbieder op de fles ging, kwamen curator Nick Leferink, de Belastingdienst en meerdere zorgverzekeraars na onderzoek tot de conclusie dat zich bij De Rozenhof 'onregelmatigheden' hebben voorgedaan.

Beslag op woonhuizen

De curator wil daarom de schade van het faillissement niet alleen verhalen op de moeder, maar ook op haar zoon en dochter. Zij maakten namelijk enkele jaren deel uit van het bestuur van de zorgaanbieder. In die hoedanigheid worden ze nu met terugwerkende kracht alsnog in privépersoon medeverantwoordelijk gehouden voor de financiële averij.
De moeder heeft echter intussen geen onroerend goed meer. Villa De Rozenhof, van waaruit ze haar zorgbedrijf bestierde, heeft ze inmiddels verkocht. Vandaar dat de curator uitkwam bij de zoon en dochter en beslag heeft laten leggen op hun woonhuizen.
Het faillissement van De Rozenhof was aangevraagd door het pensioenfonds Zorg en Welzijn, vermoedelijk omdat de zorgaanbieder de pensioenpremies voor het personeel niet had afgedragen.

Statige villa

Zorgbedrijf De Rozenhof is vernoemd naar de statige villa aan de Prins Bernhardstraat in Oldenzaal, van waaruit het in 2000 opgerichte bedrijf jarenlang opereerde.
De plannen rond de villa hebben de gemoederen in Oldenzaal geruime tijd volop beziggehouden. Aanvankelijk was het namelijk de bedoeling er een 'zorg-verwencomplex' van te maken met onder meer een kleine vijftig zorgwoningen, maar de plannen strandden op verzet van omwonenden.

Dossier Zorgfraude

RTV Oost besteedt regelmatig aandacht aan zorgfraude. Verhalen hierover zijn terug te vinden in het dossier Zorgonderzoek. Voor tips: j.colijn@rtvoost.nl.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.