nieuws

OM eist celstraf voor internationale drugshandel door mannen uit Zwolle en Nieuwleusen

Voor de uitvoer van drugs naar Engeland heeft justitie tegen twee verdachten uit Nieuwleusen en Zwolle dinsdag tot 2,5 jaar cel geëist.
De twee ondernemers uit Nieuwleusen en Zwolle hebben volgens het OM in 2013 een partij drugs en versnijdingsmiddelen voor harddrugs verstopt in pallets met tuinaarde en naar Engeland vervoerd. Vandaag hoorden de verdachte gevangenisstraffen van 30 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk en 21 maanden waarvan 7 maanden voorwaardelijk tegen zich eisen.

Verstopt tussen de tuinaarde

Eind 2013 werd de vrachtwagen met daarin 25 pallets tuinaarde in Calais onderschept door de Britse douane. Die dacht bijna 100 kilo heroïne en een kilo MDMA gevonden te hebben in tassen die waren verstopt tussen de tuinaarde. De chauffeur werd aangehouden.
Onderzoek wees uit dat de heroïne geen heroïne was, maar gebrande paracetamol en cafeïne. Stoffen die gebruikt worden om de harddrugs te versnijden. Onderzoek naar de partij tuinaarde leidde de politie naar de ondernemer in Nieuwleusen. Hij werd mei vorig aangehouden. Daarnaast werd de Zwollenaar aangehouden omdat de tuinaarde in zijn vrachtwagen werd vervoerd.

Verdachten ontkennen

Voor de rechtbank vertelden beide mannen dat ze niets weten van de gevonden drugs. De ondernemer uit Nieuwleusen zegt dat hij benaderd werd om een partij tuinaarde te leveren. Dat was door een man die ook een deel van de loods van de transportondernemer huurde.
Die partij is in de loods van de transportondernemer geladen in de vrachtwagen die door de Engelse justitie in Calais werd aangehouden. De drugs zouden mogelijk door de huurder van de loods in de vrachtwagen gestopt zijn, zei een van de verdachten.

Geldproblemen mogelijk motief

Volgens de officier van justitie is het verhaal dat de twee ondernemers vertellen een onzinverhaal. De twee verkeerden volgens de officier van justitie beiden in financiële moeilijkheden en probeerden met het drugstransport geld te verdienen. De politie in Engeland rekende uit dat er meer dan een miljoen pond verdiend had kunnen worden.
De ondernemers zouden een opdrachtgever verzonnen hebben die niet alleen mailtjes met de opdracht stuurde maar ook telefoontjes pleegde, zegt het Openbaar Ministerie. Uit telefoongegevens zou blijken dat al deze contacten plaatshadden rond de Zwolse loods en het bedrijf in Nieuwleusen. Onderzoek heeft niets opgeleverd over de opdrachtgever. Die bestaat gewoon niet aldus de officier van justitie.

Verdachte heeft angststoornis

De ondernemer uit Nieuwleusen zou banden hebben met motorclub No Surrender. Hij staat op foto's met leden van deze club. Bij hem werden drie vuurwapens gevonden. De man zegt dat hij ze had omdat hij bang was. Die angst wordt ook onderschreven door een psychiater die de man onderzocht. De gedragsdeskundige zegt dat er sprake is van een angststoornis en een posttraumatische stressstoornis.
Die komen volgens zijn advocaat omdat de man bang is voor mensen uit zijn omgeving. De man vertelde tegen de rechters dat hij na het oprollen van het transport op een parkeerplaats bedreigd was. Zijn advocaat vroeg de rechters om vrijspraak voor de betrokkenheid bij de drugssmokkel.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.