Nieuws

UWV: aantal banen in Overijssel groeit nog, maar onzekerheid neemt toe

Aantal banen in Overijssel groeit nog wel even.
Aantal banen in Overijssel groeit nog wel even. © Archief RTV Oost
Het gaat goed met de werkgelegenheid in de arbeidsmarktregio's Twente, Regio Zwolle en Stedendriehoek en toch loert er gevaar. De economische gevolgen van de oorlog in Oekraïne, inflatie en dalende koopkracht zorgen echter voor toenemende onzekerheid. Hierdoor stijgt het aantal banen in 2023 naar verwachting minder sterk. Dit blijkt uit de UWV Arbeidsmarktprognose voor 2022–2023.
“De spanning op de arbeidsmarkt in Twente, Regio Zwolle en de Stedendriehoek is tot ongekende hoogte opgelopen”, stelt Saskia Grit, arbeidsmarktadviseur bij UWV. “Veel werkgevers komen moeilijk aan personeel, en voor werkzoekenden zijn er meer kansen op werk."
Voor dit jaar verwacht UWV een verdere banengroei, waardoor de personeelstekorten voorlopig niet verdwijnen. Tegelijkertijd zorgen de oorlog in Oekraïne, materiaaltekorten, de hoge inflatie en overige ontwikkelingen voor veel onzekerheid over wat er verder met de economie en de arbeidsmarkt gaat gebeuren, vooral op de wat langere termijn.

Vooruitzichten korte termijn goed

Het UWV verwacht dat er dit jaar nog niet veel verandert op de arbeidsmarkt in Overijssel. In 2021 kwam de werkgelegenheid alweer boven het niveau van vóór de coronacrisis. Op korte termijn zijn de vooruitzichten voor de economie en de arbeidsmarkt gunstig. Naar verwachting groeit het aantal banen van werknemers in de jaren 2022 en 2023 verder.
Voor de Stedendriehoek en ook de regio Noordwest Veluwe in Gelderland wordt samen een groei van 6.500 banen verwacht, een toename van 2,3 procent is net zo groot als landelijk. In Twente gaat het om een stijging van 8.200 banen, een stijging van 2,7%, tot 311.800 banen in 2023. Ook in Regio Zwolle nemen de banen toe, met 8.700, een stijging van 3,1 procent tot 290.400 banen in 2023.

Krimp industrie en financiële diensten

Niet in alle sectoren overigens groeit de werkgelegenheid. In sectoren als de industrie en financiële diensten daalt het aantal banen van werknemers tussen 2021 en 2023. Verdergaande automatisering en digitalisering zorgen ervoor dat er minder werknemers nodig zijn voor de groeiende productie. Daar zijn ook de eerste effecten van de onzekerheid over de economie te zien, constateert UWV.
Door de oorlog in Oekraïne raken internationale ketens van productie en transport verstoord en zijn er grondstoftekorten. Door deze factoren zal de werkgelegenheid in de industrie licht afnemen de komende periode.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.