nieuws

Syntus wil miljoen euro voor '70+ in de bus', Enschede past regeling aan

Einde aan regeling 70+ in de bus
Einde aan regeling 70+ in de bus © TC Tubantia, Emiel Muijderman
De oude regeling '70+ in de bus' is te duur geworden en daarom niet meer aan de orde. Dat legde wethouder Van Agteren van Enschede gisteravond uit aan de politiek.
Volgens die oude regeling kunnen 70-plussers gratis in de bus in Enschede, maar die regeling loopt deze maand af.

Alleen minima gratis

Er ligt nu een voorstel dat alleen oudere minima nog gebruik kunnen maken van gratis busvervoer. Andere ouderen krijgen een korting van 50% op een gewone jaarkaart en betalen omgerekend 6,50 euro per maand. De drie ouderenbonden in Enschede, maar ook de oppositiepartijen, vinden dat te veel geld.
Enschede is gedwongen tot een andere regeling nadat vervoerder Syntus plotseling een miljoen euro vergoeding van de gemeente heeft gevraagd om de oude regeling te kunnen voortzetten. Een miljoen euro is vier keer zoveel als nu. Syntus heeft dat bedrag verhoogd na een vergelijking van Enschede met andere steden. "Dat miljoen hebben we niet", aldus van Agteren. "Dat is vier miljoen in vier jaar tijd, daar kunnen we ook andere dingen voor doen."

Teleurgesteld in Syntus

De politiek is teleurgesteld in Syntus en een enkele fractie ook in wethouder Van Agteren. Die zou het niet goed uitonderhandeld hebben. De PvdA wijst de wethouder erop dat in het coalitie-akkoord is afgesproken dat openbaar vervoer voor ouderen gratis blijft. De wethouder zou zijn oren te veel hebben laten hangen naar vervoerder Syntus. Maar meer zat er niet in, volgens van Agteren. De gemeenteraad stemt volgende week over de nieuwe regeling.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.