nieuws

Dierenbescherming wil diervriendelijker aanpak vogelgriep

Maatregelen om pluimveesector weerbaarder te maken tegen vogelgriep
Maatregelen om pluimveesector weerbaarder te maken tegen vogelgriep © iStock
De Dierenbescherming wil dat de vogelgriep op een diervriendelijker manier aan wordt gepakt. Vandaag presenteert de Dierenbescherming een plan met tien maatregelen om dat te realiseren, zoals meer vaccinatie en een betere uitloop voor kippen.
Vorig jaar werd bij verschillende bedrijven in onder meer Kamperveen vogelgriep vastgesteld. In het hele land werden daarom ruim 320.000 kippen en 22.500 eenden geruimd. De Dierenbescherming noemt het onacceptabel dat dan al het pluimvee wordt gedood en vernietigd en dat de sector daarna 'weer overgaat tot de orde van de dag'. In 2006 protesteerde de Dierenbescherming al tegen de wrede verstikkingsdood van het pluimvee.

Maatregelen van de Dierenbescherming

Eén van de maatregelen is het zo inrichten van het buitenverblijf van kippen dat het niet meer aantrekkelijk is voor watervogels die het griepvirus bij zich kunnen dragen. Ook moet het grote aantal pluimveehouderijen rond Barneveld en Venray worden aangepakt.
De Dierenbescherming wil in gesprek met de pluimveesector, de overheid en Brussel om dit keer wel ingrijpende maatregelen te nemen om de sector weerbaarder te maken tegen vogelgriep.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.