Nieuws

Go Sharing vangt bot bij rechter: groene scooters moeten weg uit Zwolle

Twee personen op een deelscooter.
Twee personen op een deelscooter. © ANP
Verhuurbedrijf Go Sharing moet zijn groene, elektrische deelscooters deze week weghalen uit Zwolle. Dat heeft de voorzieningenrechter zojuist bepaald. Go Sharing hoopte het weghalen van de deelscooters ter elfder ure te voorkomen, in afwachting van een inhoudelijke rechtszaak over het vergunningstraject. Maar de rechter zag daar geen reden toe.
Een jaar geleden plaatste Go Sharing van de ene op de andere dag 300 scooters in Zwolle. Dat kon toen nog, want de stad had op dat moment nog geen regels voor deelmobiliteit.

Geen vergunning

Die regelgeving is er nu wel: Zwolle besloot de markt voor deelscooters te reguleren en een vergunningenstelsel in het leven te roepen. Daarbij greep Go Sharing mis. Zwolle hanteerde het principe van wie het eerst komt, die het eerst maalt.
De vergunningsaanvraag van Go Sharing bleek een paar milliseconden te laat in de digitale brievenbus van de gemeente te zijn geploft. Daardoor kregen concurrenten Felyx en Check een vergunning, waardoor zij ieder 150 deelscooters mogen neerzetten in Zwolle.
Go Sharing is het met die gang van zaken niet eens, maakte daarom bezwaar en stapte naar de rechter. Wanneer de inhoudelijke rechtszaak dient, is nog niet bekend.
Om te voorkomen dat de naar eigen zeggen 25.000 Zwolse gebruikers straks overgestapt zijn naar de concurrent, wilde de Go Sharing een schorsing van de vergunningen. Oftewel: voorlopig blijven rijden in Zwolle, totdat de bezwaarprocedure is afgerond.

Mailbots

Daarvoor diende vandaag dus al een spoedzitting bij de rechtbank. Go Sharing stelde daarin onder meer dat beide concurrenten gebruik maakten van mailbots, waardoor Go Sharing geen eerlijke kans had om de vergunning te krijgen.
Hoewel Felix gebruik van een geautomatiseerd mailsysteem ontkende, vond de voorzieningenrechter dat eigenlijk niet zo relevant: Go Sharing had er zelf ook gebruik van kunnen maken. Het andere argument van Go Sharing, dat neerkwam op financiële schade, vond de rechter niet overtuigend genoeg om nu met spoed in te grijpen. Niets wat een schadeclaim achteraf niet kan rechtzetten. De rechter wees het verzoek van Go Sharing om te mogen blijven rijden in Zwolle daarom af.

Deelfietsen

Felyx en Check maken vanaf morgen de dienst uit qua deelscooters in Zwolle. Het inmiddels bekende groen van Go Sharing blijft overigens wél aanwezig in de stad: het bedrijf kreeg wel een vergunning om 150 elektrische deelfietsen te laten rondrijden. De deelscooters van Go Sharing zijn inmiddels weggehaald., en keren voorlopig dus niet terug.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.