nieuws

Theaterpaard Joey uit War Horse komt 'tot leven' door team uit het oosten

Het levensgrote, bijna levensechte, paard Joey in de theatervoorstelling War Horse wordt bediend door drie zogeheten puppeteers uit het oosten van het land. 'Hart' Mark Haayema uit Ommen, 'achterhand' Hein Gerrits uit Zwolle en 'hoofd' Christiaan Koetsier uit Ruinerwold galopperen maandenlang als Joey over het podium.
De drie puppeteers zijn speciaal opgeleid door het wereldberoemde Zuid-Afrikaanse Handspring poppentheater dat de voorstelling samen met het nationaal theater in Groot-Brittannië ontwikkelde. Vijf avonden per week dragen ze veertig kilo frame en zeven kilo hoofd, en in sommige scènes nog een berijder van maximaal 70 kilo.

Samen ademen, draven en hinniken

Mark, Hein en Christiaan trainden drie maanden dag in dag uit om Joey tot leven te kunnen wekken. Ze leerden samen te briesen, te hinniken en in galop geloofwaardig over het toneel te bewegen. 'We hebben het enorm getroffen met elkaar' en 'team rood tot de dood' beamen ze alledrie. 'Het lastigst is om de communicatie met zijn drieën non-verbaal voor elkaar te krijgen' zegt Hein, omdat juist de details de geloofwaardigheid van de ademende Joey maken of breken.
War Horse vertelt het verhaal van het beroemde boek van Michael Morpurgo over een Engelse jongen Albert en zijn vriend, het paard Joey. De twee worden wreed gescheiden tijdens de eerste wereldoorlog omdat Joey wordt verkocht aan een kapitein die Joey als militair paard meeneemt naar het front. Pas lange tijd later, beide zowat onherkenbaar lopen ze elkaar in een veldhospitaal tegen het lijf.

Nog even

War Horse is nog twee weken in Apeldoorn te zien, en speelt daarna nog in Heerlen en het Belgische Antwerpen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.