Nieuws

Rode wangen van verlangen naar vroeger bij filmpremière ‘Zo doo wiejleu dat’

Honderd jaar Twente in een film van anderhalf uur. Filmmaker Erik Willems, actrice Johanna ter Steege en producent Andre Oude Weernink hebben een jaar geknokt, op zoek naar de ziel van Twente, en met succes. 'Zo doo wiejleu dat’ beleeft deze week de première en dat gaat met enthousiasme gepaard. "Was het nog maar een beetje zoals vroeger."
Het Parkgebouw in Rijssen is dezer dagen een premièregebouw. Maandagavond voor Twentse burgemeesters, sponsoren en veel andere bekende Twentenaren. Dinsdagavond vooral voor het gewone volk. En voor al die trotse Tukkers die hun ingestuurde historische filmmateriaal hopen terug te zien in ‘Zo doo wiejleu dat’.
Een prachtige film
Gerard en Theo uit Denekamp
Bijvoorbeeld de broers Theo en Gerard uit Denekamp. "Een prachtige film", zeggen ze na de première in koor. "We zagen nog een stukje in de film over autovoetbal dat we zelf hebben gefilmd." Ook Frans Roetgering uit Enter straalt. "Prachtig zoals Twente en het dorp Enter in beeld zijn gebracht."

Geroezemoes in de zaal

Het vervult de filmmakers van het project Twente op Film met blijdschap. Johanna ter Steege zegt: "Ik ben heel trots op het resultaat en blij met alle reacties. Je hoort het geroezemoes in de zaal, het lachen en dat mensen zeggen 'kijk, kijk' als ze iets herkennen." Filmmaker Erik Willems vult aan: "Samen breng je de geschiedenis weer tot leven. Dat is wat ik zo mooi vind."
De film wordt ingeleid met een titelsong uitgevoerd door Lisa ten Bulte (Lisa Nora) en voert door een volle eeuw Twentse geschiedenis. Van de volle glorie van de textiel tot de ondergang van diezelfde industrie. Met indrukwekkende beelden van de begrafenis van textielbaron Gert-Jan van Heek. Maar ook het boerenleven, tradities, sport en folklore komen uitgebreid aan bod. De nadruk ligt evenwel op stadse taferelen. "En daar is dan discussie over en dat is alleen maar goed", zegt filmmaker Erik Willems.

Twentse bioscopen

De film is na twee premièredagen in het Parkgebouw in Rijssen vanaf vandaag te zien in andere Twentse bioscopen en theaters. Om te beginnen vanaf vanmiddag 15.00 uur in het Filmhuis Hengelo aan de Beursstraat.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.