Nieuws

Stop Afvalwater Twente wil snel in gesprek met NAM over definitief stoppen afvalwaterinjectie

Freddy Mensink van Stop Afvalwater Twente
Freddy Mensink van Stop Afvalwater Twente © archief RTV Oost
De conclusies die het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) verbindt aan het onderzoek van de Nederlandse Aardolie Maatschapij (NAM) naar een scheur in een injectiebuis bij Rossum roept alleen maar meer vragen op. Dat zegt voorzitter Freddy Mensink van Stop Afvalwater Twente (SAT) in een reactie. SodM stelt dat injectie van afvalwater 'de meest waarschijnlijke oorzaak' is van de problemen. Ook zijn er problemen met een andere put geconstateerd.
Wat is er aan de hand met de gescheurde put ROW-2 in Rossum?
"Het werpt eigenlijk nog alleen maar meer vragen op", aldus Mensink, die vindt dat hij vooral aannames hoorde uit de mond van Pieter van den Bergen, directeur Toezicht bij SodM. Mensink verwijst onder meer naar de uitspraak van de directeur waarin hij stelt dat de SodM wel precies wil weten wat er gebeurt in de Twentse ondergrond om te bepalen wat het risico van de waterinjecties is. "Ze weten er eigenlijk helemaal niks van. Er zijn alleen nog maar meer vragen bijgekomen."

Zout water

SodM maakte vanmorgen bekend dat bij één put, ROW-4, lokaal pekel is aangetroffen aan de buitenkant van de put: tussen de buitenbuis en de aangrenzende zoutlaag. Om hoeveel zout water of pekel het gaat, is niet bekend. "Dat kan enkele centimeters zijn, dat kan meters zijn maar dat kan ook honderd meter zijn. Dus dan heb je een complete caverne", zegt Henk Steggink, lid van de technische commissie van SAT. De NAM moet van Staatstoezicht nader onderzoek doen naar put ROW-4.

Gesprek met NAM

Dat er zoveel onzekerheden overblijven is voor SAT aanleiding om in gesprek te gaan met Simon Vroemen van de NAM. "Om van hem te horen of dit nog wel zin heeft. Onder druk van de Tweede Kamer stopt NAM uiterlijk eind van dit jaar met de injecties in Twente. "Heeft het dan nog wel zin om nog een paar maanden in Twente te injecteren, met al die risico's. Wat ons betreft moet de NAM gewoon stoppen."
Ook de NAM heeft gereageerd op de bevindingen van SodM. "We zijn blij met het oordeel van SodM over het ROW-2 onderzoek en zullen de aanvullende gegevens voor ROW-4 zo snel mogelijk ter beschikking te stellen", aldus Simon Vroemen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.