nieuws

Water Weerribben-Wieden is te schoon, waterplanten vormen probleem

Waterplanten vormen inmiddels al jaren een letterlijk groeiend probleem voor de recreatiesector in de Kop van Overijssel.
De waterkwaliteit in de waterrijke Kop is zodanig verbeterd dat de waterplanten extreem hard groeien. Door de helderheid van het oppervlaktewater kan de zon in het ondiepe gebied namelijk makkelijk de bodem bereiken. En meer zonlicht zorgt voor meer plantengroei.

Intensief maaien om watergang vrij te maken

Rondvaartboten en vooral de bekende huurpunters met fluistermotor lopen met regelmaat vast in de waterplanten. De recreatiesector, verenigd in de regionale vereniging KopTop, wil dat er intensief gemaaid gaat worden om de watergangen zodanig vrij te maken dat de recreatievaart zonder belemmering door kan gaan.
Een lastige uitdaging, zo stelt voorzitter Teun Boxum. "Omdat je met veel partijen te maken hebt die allemaal een deel van het watergebied beheren, is het lastig afspraken maken."

Maaiproef in de Oostelijke Belterwiede

Medio dit jaar wordt er in de Oostelijke Belterwiede een maaiproef uitgevoerd om te kijken welk effect dat heeft. KopTop heeft de problematiek al jaren hoog op de agenda staan en rekent op een structurele oplossing voor het hele gebied.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.