nieuws

'Belastingverlaging is slecht voor de gezondheid'

Het verlagen van de provinciale motorrijtuigenbelasting is desastreus voor onze gezondheid, zo waarschuwt Paul Cohn uit Borne. Cohn is betrokken bij het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL).
Volgens Cohn is de luchtkwaliteit op veel plekken in Overijssel nog ver onder de maat en zouden mensen daarom gestimuleerd moeten worden om minder auto te rijden.
Zeven maanden minder te leven
De inwoner uit Borne maakt zich vooral zorgen over de situatie rond de snelweg A1 en de Zwolse ringwegen. "Mensen die langs die wegen wonen, hebben gewoon een paar jaar minder te leven vanwege de uitstoot van grote hoeveelheden schadelijk fijnstof. Maar ook op andere plekken in de provincie is de lucht vies.
Wetenschappers hebben berekend dat we met z'n allen gemiddeld 7 maanden minder leven vanwege te hoge concentraties fijnstof in de lucht. Dat probleem moet de overheid echt veel serieuzer gaan aanpakken."
Het meeste fijnstof komt volgens Cohn in de lucht door het verkeer. "Een draaiende motor bij een verkeerslicht is erg schadelijk, maar dat geldt ook voor te hoge snelheden." Cohn pleit daarom voor snelheidsverlagingen op provinciale wegen, maar ook om maatregelen om de doorstroming te bevorderen.
Ook zou de provincie mensen kunnen stimuleren om schonere brandstof te gebruiken. Maar het laatste wat een provincie zou moeten doen is het verlagen van de provinciale motorrijtuigenbelasting. Dan worden automobilisten alleen maar gestimuleerd om meer auto te rijden en gaat de luchtkwaliteit nog verder achteruit."

'Drukke weg net zo slecht als pakje sigaretten'

De zorgen van Cohn worden bevestigd door anderen zoals Natuur en Milieu in Utrecht. Maarten van Biezen: "Wonen langs een drukke weg is net zo schadelijk als het roken van een pakje sigaretten per dag en we weten allemaal hoe slecht dat voor de gezondheid is."
Politieke partijen als de VVD en PVV pleiten in hun verkiezingscampagne voor het verlagen van de provinciale opcenten, de extra belasting van de provincie op autorijden. In vergelijking met andere provincies is de belasting namelijk redelijk hoog, aldus VVD-lijsttrekker Monique van Haaf.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.