Nieuws

Helft Overijsselse gemeenten vangt al jaren geen asielzoekers op

Asielzoekers, foto ter illustratie
Asielzoekers, foto ter illustratie © ANP
Bijna de helft van de gemeenten in Overijssel heeft de afgelopen twaalf jaar geen groepen asielzoekers opgevangen. Dat blijkt uit cijfers die RTV Oost heeft opgevraagd bij het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA). Een aantal gemeenten geeft aan wel asielzoekers op te willen vangen, maar er geen geschikte locatie voor te hebben.
Asielzoekers die op stoelen of buiten moeten slapen: de asielzoekerscentra in Nederland zitten overvol. Staatssecretaris Van der Burg van Asiel deed onlangs nog een oproep aan alle gemeenten om asielzoekers op te vangen. Het dwingen van gemeenten daartoe kan wettelijk gezien niet, maar over die 'dwang' wordt wel steeds vaker gesproken.

Geen geschikte locatie

Rijssen-Holten (38.000 inwoners) zegt wel asielzoekers op te willen vangen, maar geen geschikte opvanglocatie te hebben. "Vanuit het COA wordt de eis gesteld dat het om opvang met een substantiële omvang moet gaan. In onze gemeente zijn dergelijke locaties niet voorhanden", zegt een woordvoerder van de gemeente.
Vanuit onder meer Zwartewaterland, Oldenzaal, Losser en Haaksbergen klinkt eenzelfde geluid: een geschikte opvanglocatie is er volgens hen niet in de gemeente. Losser was dan wel weer betrokken bij de opvang van asielzoekers vorig jaar in Hengelo, benadrukt de gemeente. Ook Hellendoorn stelt dat het andere gemeenten ondersteunt bij de opvang van asielzoekers.
Als gemeenten geen mogelijkheid zien, dan houdt het op
COA

Ervaring

"Als gemeenten geen mogelijkheid zien, dan houdt het op", zegt Alet Bouwmeester van het COA. "Maar je ziet wel dat gemeenten die eerder een azc hebben gehad, sneller bereid zijn om weer een groep op te vangen. Men heeft er dan wat ervaring mee", zegt ze, onder meer doelend op het azc in Azelo dat meermaals opnieuw open ging.
In Dalfsen is de gemeente wel bezig met een mogelijke opvang voor vijftig asielzoekers. "Het COA onderzoekt of de locatie De Lantaren in Lemelerveld gebruikt kan worden voor de opvang van deze jongeren", aldus een woordvoerder.
De gemeenten Oldenzaal, Rijssen-Holten, Tubbergen, Twenterand, Wierden, Hellendoorn, Losser, Haaksbergen, Dalfsen, Staphorst, Steenwijkerland en Zwartewaterland vangen al jaren geen groepen asielzoekers op, blijkt uit cijfers van het COA. Crisisopvang voor de duur van een paar dagen is daarbij niet meegerekend.

Huisvesten van statushouders

De gemeente Tubbergen en Wierden willen niet zeggen waarom ze geen asielzoekers opvangen. Wel wijzen ze erop dat ze voldoen aan de wettelijke taak voor het huisvesten van statushouders, oftewel voormalige asielzoekers die inmiddels een verblijfsvergunning hebben. "Daarmee ontlasten we de asielzoekerscentra ook."
Steenwijkerland stelt dat ze in het verleden wel een opvanglocatie aan het COA heeft aangeboden. "Het COA is echter niet ingegaan op ons voorstel. Bovendien hebben we tussen 2016 en 2018 een twaalftal alleenstaande minderjarige vreemdelingen opgevangen", aldus een woordvoerder.
Recent is er nog een oproep aan gemeenten gedaan
COA

'Geen verzoek'

De gemeente Twenterand zegt dat ze geen verzoek van het COA heeft gekregen. Dat bestrijdt het COA. "De staatssecretaris en het COA hebben recent nog aan alle gemeenten een oproep gedaan", zegt Bouwmeester daarover. "Ook ligt het verzoek er binnen de zogenoemde provinciale regietafel, waarbij gemeenten en veiligheidsregio's zijn aangesloten."
De gemeente Staphorst heeft niet gereageerd.
In Overijssels grootste gemeente, Enschede, sluit eind deze maand de noodopvang voor 500 asielzoekers. Zwolle opent dit najaar een opvang voor honderden asielzoekers.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.