Nieuws

Nederlanders steken massaal de grens over na Duitse accijnsverlaging op brandstof

Lange rijen bij Duitse tankstations vandaag, nu onze oosterburen de accijnzen op brandstof hebben verlaagd. Vanaf vandaag geldt daar het laagste accijnsniveau dat is toegestaan in de Europese Unie, wat voor veel Nederlanders reden is om even de grens over te steken.
De drukte leek in eerste instantie uit te blijven. Maar rond half negen ontstond in Gronau, zo'n zes kilometer over de grens bij Enschede, alsnog een lange rij bij het tankstation. Een groot deel van de auto's in die rij heeft een geel kenteken en de meeste automobilisten hebben een kwartier wachten er wel voor over. Pas toen de lengte van de rij opliep tot zo'n 200 meter, besloten automobilisten om te keren.
"Ik ben toch geen dief van mijn eigen portemonnee":
Nederlanders steken massaal de grens over voor goedkope benzine
"Natuurlijk ga ik ervoor", zegt een wachtende Nederlander in de rij. "Ik ben toch geen dief van m'n eigen portemonnee?" Een andere Nederlander sloeg de rij juist even over. “Ik ga hier toch geen twintig minuten in de rij staan. Heb net een paar kilometer verderop getankt, paar cent duurder, maar direct aan de beurt. Typisch Nederlanders dit hè.”

Vijftig cent per liter verschil

De gevolgen voor pomphouders in het oosten van Overijssel zijn waarschijnlijk groot. Gisteren was het daar al duidelijk rustiger. Want tanken in Duitsland loont. Een liter benzine kost rond de 1,80 euro, ruim vijftig cent minder dan de huidige adviesprijs in Nederland. De korting in Duitsland geldt in eerste instantie voor een periode van drie maanden.
"Het is echt niet normaal", reageert Louis Roeleveld van pompstation Roeleveld-Rolink in Denekamp. "Natuurlijk gaat ons dit klanten kosten. Ik hoop de zakelijke rijders nog een beetje hier te houden, maar verder houd ik mijn hart vast." In Denekamp was gisteren al nauwelijks nog wat te doen aan de pomp. Veel automobilisten steken vandaag de Duitse grens over.

Diesel ander verhaal

Het voordeel geldt overigens alleen voor automobilisten die benzine tanken. Wie op diesel rijdt, betaalt bij Duitse tankstations vandaag nagenoeg hetzelfde als aan onze kant van de grens.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.