Nieuws

Cybercrimeteam van politie Oost-Nederland stopt verspreiding malware op telefoons

Cybercrimeteam politie Oost-Nederland stopt verspreiding malware.
Cybercrimeteam politie Oost-Nederland stopt verspreiding malware. © iStock
Het cybercrimeteam van de politie in Oost-Nederland heeft de verspreiding van mobiele schadelijke software weten af te stoppen. Criminelen probeerden de afgelopen tijd door middel van een sms malware te installeren op telefoons.
Er werd een onderzoek opgestart nadat de zogenoemde Flubot-malware verspreid werd. De politie legt uit hoe de criminelen te werk gingen: "De verspreiding verloopt voornamelijk via een fake sms uit naam van een bekende pakketbezorgdienst waarbij het slachtoffer wordt uitgenodigd om op een link te klikken die verwijst naar een website waar men een app kan downloaden van de pakketdienst."

Wachtwoorden en bankzaken

"In werkelijkheid downloadt men hier de Flubot-malware. Het gaat hier om geavanceerde malware die tot een hoop narigheid in staat is", zo valt te lezen op de website van de politie. De schadelijke software werkt alleen op Android-telefoons. Uiteindelijk moet de malware ervoor zorgen dat de criminelen kunnen meekijken bij het invoeren van wachtwoorden en het doen van bankzaken.
Samen met de veiligheidsdiensten van Australië, België, Finland, Hongarije, Ierland, Zweden, Spanje, Zwitserland, Roemenië en de Verenigde Staten heeft de politie Oost-Nederland onderzoek gedaan. De samenwerking verliep via Europol's European Cybercrime Centre. Uiteindelijk is het gelukt het 'criminele proces te verstoren' en zo verdere slachtoffers te voorkomen.

Slachtoffers

De politie heeft ongeveer tienduizend slachtoffers 'losgekoppeld' van het virus. Daarnaast zijn miljoenen pogingen van het Flubot-netwerk voorkomen. "Slachtoffers weten vaak niet dat ze de malware geïnstalleerd hebben. Ook de verdere verspreiding van de malware gebeurt zonder dat de gebruiker van een mobiele telefoon daar iets van merkt", communiceert de politie.

Wat moet ik doen?

Er zijn twee manieren om erachter te komen of er malware op je mobiel zit. Als je op een app klikt en deze niet opent of als je probeert een app te verwijderen maar in plaats daarvan een foutmelding krijgt. "Wil je echt zeker zijn dat je toestel ‘schoon’ is? Zet het dan terug naar de fabrieksinstellingen", aldus de politie.
Het virus kan zich alleen verspreiden op Android-telefoons.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.