Nieuws

Zoutboringen St. Isidorushoeve: Nobian doet toezeggingen, maar kan onrust niet wegnemen

De informatieavond waarbij zoutbedrijf Nobian tekst en uitleg geeft over de voorgenomen zoutboringen.
De informatieavond waarbij zoutbedrijf Nobian tekst en uitleg geeft over de voorgenomen zoutboringen. © RTV Sternet
Met een informatieavond en een aantal concrete toezeggingen - waaronder een nulmeting en een noodfonds - hoopte het bedrijf Nobian de onrust rond de voorgenomen zoutboringen in het buitengebied van St. Isidorushoeve weg te nemen. Maar de voornaamste conclusie na afloop is dat dat niet echt is gelukt. "We vinden dat deze plannen veel te groot zijn voor een dorp als het onze", zegt Epi Winkelhuis, een van de woordvoerders namens de speciaal in het leven geroepen werkgroep van verontruste Hoevenaren.
Zoals gemeld zien de inwoners van St. Isidorushoeve - kerkdorp van Haaksbergen - de toekomst van hun dorp met angst en beven tegemoet. De plannen voor grootschalige zonneparken zijn ze al niet echt gecharmeerd van, maar meer nog houdt de mogelijke komst van de veelbesproken Noordtak van de Betuwelijn en de voorgenomen boringen naar zout de gemoederen bezig.

'Groningse toestanden'

Ze vrezen met name 'Groningse toestanden' bij het meest ongunstige doemscenario: dat er treinen gaan rijden in de buurt van holtes in de bodem (cavernes) op plekken waar naar zout wordt geboord. Huizen zouden kunnen verzakken, met alle gevolgen van dien, zo vrezen de Hoevenaren.
Tijdens een eerdere bijeenkomst met als motto ‘Laat De Hoeve niet zakken’ maakten ze hun bezwaren al uitvoerig kenbaar.
Voor zoutbedrijf Nobian - het vroegere Akzo - was dat aanleiding om woensdagavond tijdens een informatieavond in dorpshuis 't Meûken tekst en uitleg te geven. En vooral een vertwijfelde poging doen de onrust weg te nemen.

Toezeggingen

Waarbij Yvar van den Winkel namens Nobian een aantal belangrijke toezeggingen deed. Zoals een nulmeting, waarbij de huidige stand van zaken in het gebied in kaart wordt gebracht. Ook wordt er een noodfonds in het leven geroepen, van waaruit eventuele schade kan worden vergoed.
Bovendien gaan medewerkers van Nobian bij dorpelingen langs om antwoord te geven op eventuele vragen die er leven.
Al besefte Van den Winkel na afloop dat er voor Nobian de komende tijd nog heel wat werk aan de winkel is. “We willen de komende tijd vooral laten zien dat we menen wat we zeggen", zo gaf hij aan tegenover de lokale omroep RTV Sternet.
Toezeggingen over zoutboringen St. Isidorushoeve, maar onrust niet verdwenen

'Te grootse plannen'

Epi Winkelhuis, die als een van de woordvoerders optreedt namens de speciale werkgroep van verontruste Hoevenaren, vindt de plannen van Nobian veel te pretentieus. “We hebben het hier over twaalf voetbalvelden. Dat is veel te groot voor ons buitengebied. En dan praat je alleen nog maar over de bovenkant. De cavernes hier worden tien keer zo groot als bij het Ganzenbos (bij Beckum, red.). We moeten eerst maar eens naar die grootte terug om zo de risico’s voor ons te kunnen beperken.”

'We blijven strijden'

Winkelhuis laat dan ook weten dat de werkgroep met name via de lokale politiek druk zal blijven uitoefenen. Er zitten volgens de zegsman de komende tijd nog allerlei ontwikkelingen aan te komen. “We zijn als werkgroep nog op meerdere vlakken bezig. Dit onderwerp wordt binnenkort behandeld door de raadscommissie Ruimte en er moet nog een voorstel vanuit het college richting de gemeenteraad. We zullen blijven strijden voor de zaak."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.