Nieuws

Hoelang blijft Ribs & Blues in Raalte nog een gratis festival? "Wordt steeds moeilijker"

Ribs & Blues 2019
Ribs & Blues 2019 © RTV Oost
Vanavond om half zeven gaat voor de 24e keer het bluesfestival Ribs & Blues in Raalte van start. Wat begon als een Sallands feestje is uitgegroeid tot een evenement dat bezoekers vanuit heel Nederland en zelfs het buitenland trekt. Maar nu alles duurder wordt rijst de vraag bij de organisatie hoelang het festival nog gratis kan blijven.
Dit jaar staan onder andere bekende namen als Danny Vera, DeWolff en Her Majesty op het programma. De komende drie dagen is de Domineeskamp in Raalte omgetoverd tot een festivalterrein met twee podia, waar naast goede muziek, ook de lekkerste spareribs gegeten kunnen worden.
Het is dit jaar wederom gelukt om een mooi feest neer te zetten. "De opbouw is voorspoedig gelopen en er hebben geen bands afgezegd", zegt bestuurslid Jan Doppen. Ze zijn opgelucht dat dit onderdeel in ieder geval mee zit. "Het wordt voor ons steeds moeilijker om een festival neer te zetten dat gratis kan blijven. Daarnaast hebben wij moeite met het vinden van genoeg vrijwilligers."
Spareribs eten hoort bij het bluesfestival in Raalte
Spareribs eten hoort bij het bluesfestival in Raalte © Arnold Roolvink

Blijft het gratis?

"Ook dit jaar werken er, verdeeld over drie dagen, zo'n 800 vrijwilligers mee. Maar de financiering is altijd wel spannend. Door de inflatie zijn de prijzen behoorlijk gestegen", aldus bestuurslid Doppen. Het festival is altijd gratis geweest, maar volgens het bestuur is het de vraag hoe lang dat vol te houden is.
De inkomsten bestaan voor een deel uit sponsoren en subsidie. "Maar veruit het grootste deel komt uit de horecaopbrengst", zegt Doppen. "Het is altijd afwachten hoe dit uitpakt. We worden tegelijkertijd geconfronteerd met hogere kosten, zoals huurprijzen."

Friends

Om het festival een steuntje in de rug te geven heeft een aantal initiatiefnemers de club 'Friends of Ribs & Blues' opgericht. Het is een soort donateurschap. Leden betalen minimaal 50 euro per jaar. In ruil krijg je leuke gadgets of korting.
"Er zijn nu al zo'n 250 leden. We zijn heel blij met het initiatief want het zorgt voor binding met het festival", vertelt Doppen. De hoop is dat tijdens het festival meer donateurs zich aan gaan melden.

Internationaal publiek

De organisatie kiest ervoor om de bierprijs niet omhoog te gooien. "Die ligt met drie euro per biertje aan de onderkant in festivalland. Zeker als je meeneemt dat je voor het festival geen entree hoeft te betalen."
Volgend jaar viert Ribs & Blues z'n 25e verjaardag en na al die jaren is het allang geen regionaal feestje meer. "Uit onderzoek blijkt dat meer dan zestig procent van buiten de regio komt. "Ik hoor op deze dagen geregeld Brabantse, Limburgse en zelfs Belgische accenten. Bezoekers komen overal vandaan", aldus een trotse Doppen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.