Nieuws

Expeditie Oost: Opa Brouwer (92) laat zijn paardje in de woonkamer grazen

Albert-Jan Brouwer uit Deventer laat zijn mini-Shetlander gewoon in de kamer grazen
Albert-Jan Brouwer uit Deventer laat zijn mini-Shetlander gewoon in de kamer grazen © RTV Oost / Bart Kieft
In zijn rolstoel doorkruist Albert-Jan Brouwer de stad Deventer. Paardje aan de lijn naast hem. Vrachtwagens links, fietsers rechts. "Hij stinkt niet en plast wanneer ik dat wil", zegt Brouwer. Tenminste, dat hoopt hij, want het paardje Jackie graast ook in de woonkamer van opa. "Ik kan niet omschrijven hoeveel dit beestje voor mij betekent."
Als 'opa paardje' samen met zijn viervoeter door Deventer paradeert, trekt hij veel bekijks. Vrouwen op de fiets zwaaien, de buurvrouw met een hond kijkt glimlachend toe. "Sinds zijn vrouw dood is heeft hij heel veel aan het paardje. Maar ook voor ons is hij altijd heel aardig en attent."
Plassen Jackie, ga maar plasje doen
Opa Brouwer
"Plassen Jackie, ga maar een plasje doen." De aanwijzing van opa Brouwer aan de mini-Shetlander wordt, vlak voor het naar binnen gaan van zijn woning, dit keer niet opgevolgd. "Maar hij heeft ook net bij de stal geplast", concludeert Brouwer.

Geweldig

Opa en paardje zijn samen in vlot tempo door de wijken Borgele en Platvoet gegaan. "Je moet hem wel in zijn natuur volgen", zegt Brouwer. "En dan duidelijk zeggen wat wel of niet mag. Dan luistert hij. Het is zo'n geweldig beestje. En hij stinkt niet, hij ruikt naar paardje."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.