Nieuws

Haagse fusie? PvdA en GroenLinks in Overijssel stemmen op belangrijke punten juist anders

Partijleiders Jesse Klaver (GroenLinks) en Attje Kuiken (PvdA) in gesprek over samenwerking tijdens een bijeenkomst voor beide partijen
Partijleiders Jesse Klaver (GroenLinks) en Attje Kuiken (PvdA) in gesprek over samenwerking tijdens een bijeenkomst voor beide partijen © ANP
De fracties van PvdA en GroenLinks in de Overijsselse Staten stemmen in verreweg de meeste gevallen hetzelfde, maar juist op belangrijke onderwerpen verschillen de partijen. Dat blijkt uit een inventarisatie van RTV Oost. Volgende week wordt duidelijk of beide partijen volgend jaar met een gezamenlijke fractie de Eerste Kamer in willen, die wordt gekozen door leden van Provinciale Staten.
Uit een telling van alle stemmingen in het afgelopen politieke jaar (van september 2021 tot nu) blijkt dat PvdA en GroenLinks in 85 procent van de gevallen hetzelfde stemmen. En dat terwijl de PvdA in een coalitie zit met VVD, CDA, SGP en ChristenUnie. Gezegd moet wel dat meer partijen in Provinciale Staten vaak hetzelfde stemmen.
Slechts veertien keer drukten de volksvertegenwoordigers van PvdA en GroenLinks het afgelopen jaar verschillende knoppen in bij een stemming. Maar wánneer dat gebeurde, ging het ook meteen ergens over.
Voor dit artikel invetariseerde RTV Oost de stemmingen van dit politieke jaar - van september 2021 tot nu. 84 van de 99 keer stemden PvdA en GroenLinks daarbij identiek, veertien keer stemden de fracties verschillend. De fractie van GroenLinks was bij één stemming onderling verdeeld.

Oneens over opcenten en afvalwater

GroenLinks wilde bijvoorbeeld dat de provinciale opcenten in 2022 werden verhoogd met de inflatie, de PvdA was daar tegen - zoals ook is afgesproken in het coalitieakkoord. De PvdA vond op haar beurt dat de provincie weer geld mag steken in biomassa; GroenLinks stemde tegen het voorstel om dat mogelijk te maken.
Ook de Vloedbeltverbinding - de veelbesproken rondweg om het dorp Zenderen - spleet de mogelijke fusiepartners. PvdA stemde voor de rondweg, GroenLinks tegen. En nog zo'n heikel thema: waar GroenLinks wilde dat de vergunning voor het lozen van afvalwater in Twente werd ingetrokken, PvdA stemde tegen omdat het voorstel volgens die partij juridisch niet houdbaar is. "We wilden geen valse verwachtingen wekken”, zegt PvdA-fractievoorzitter Annemieke Wissink daarover.
"Ik wijt dat verschillende stemgedrag vooral aan de verschillende rollen die wij hebben: PvdA zit in de coalitie, wij in de oppositie", zegt GroenLinks-fractievoorzitter Lucas Brinkhuis. "Maar ik denk dat onze verkiezingsprogramma's dichter bij elkaar liggen."

Verdeeld over fusieplan

Het mogelijk samensmelten van de fracties in de Eerste Kamer gaat voor beide partijen ook serieus ergens over. Ook hierover lijken de meningen verdeeld. Brinkhuis meldde donderdag op Twitter vóór het samengaan van de Eerste Kamerfracties te zijn. Zijn PvdA-collega Wissink vindt juist dat er met de fusieplannen wat te hard van stapel wordt gelopen.
"Er worden best wel stappen gezet, maar de leden worden daarbij niet gekend. In onze afdeling in Hengelo hebben we er met de leden ook gesprekken over. De geluiden en zorgen die je daar hoort, die bereiken de partijtop helemaal niet. Dat vind ik wel kwalijk."

Grote linkse partij

Brinkhuis benadrukt juist de voordelen van een fusiefractie: "De partijen liggen qua standpunten al heel dicht bij elkaar. Nu kunnen andere partijen beide fracties tegen elkaar uitspelen - zoals we bij de kabinetsformatie hebben gezien. Dat kan met één fractie niet meer." Bovendien hoopt Brinkhuis dat een fusiepartij een aanzuigende werking heeft op linkse kiezers die nu nog op andere partijen stemmen. "Want uit peilingen blijkt dat er veel behoefte is aan een grote, linkse partij."
Het is niet eens zozeer de mogelijke samenwerking in de Eerste Kamer, die PvdA'er Wissink te snel vindt gaan. "Dat vind ik niet eens zo'n grote stap; in de Tweede Kamer werken we immers ook al intensief samen. Maar er worden steeds stappen gezet richting eenwording zonder het woord 'fusie' te gebruiken. En dat vind ik niet oké."
Annemieke Wissink, lijsttrekker PvdA Overijssel
Annemieke Wissink, lijsttrekker PvdA Overijssel © RTV Oost

Apart de verkiezingen in

PvdA en GroenLinks in Overijssel besloten onlangs wel om ieder apart de Provinciale Statenverkiezingen in te gaan. Dat was geen bewust statement, zegt Wissink. "Dat moet je altijd beslissen, en is nu dus net zo gegaan als bij de vorige tig verkiezingen."
Brinkhuis hoopt evenwel op een nauwere samenwerking in de Overijsselse Staten ná de verkiezingen van volgend jaar. "En dan het liefst samen in een coalitie."
Leden van de Partij van de Arbeid kunnen volgende week zaterdag tijdens een partijcongres stemmen over een voorstel om samen te gaan met GroenLinks in de Eerste Kamer. GroenLinks houdt een online ledenraadpleging. De uitkomst daarvan wordt eveneens op 11 juni bekend.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.