Nieuws

Overijssel gaat boeren helpen die buiten hun schuld om in de knel zitten door stikstofregels

De provincie komt met een plan om PAS melders te helpen
De provincie komt met een plan om PAS melders te helpen © ANP Hollandse Hoogte / Laurens Van Putten
De provincie Overijssel komt met een plan om bedrijven te helpen die buiten hun schuld in de knel zijn gekomen door de stikstofregels. De bedrijfsactiviteiten van deze zo genoemde PAS-melders werden in 2019 illegaal, doordat de rechter het stikstofbeleid van de overheid afkeurde. De provincie wil ze nu helpen door stikstofrechten van anderen op te kopen en innovaties te financieren die stikstofuitstoot verminderen.
Overijssel kent ongeveer 350 PAS-melders. Vaak gaat het om boerenbedrijven die ter goeder trouw handelden toen ze hun bedrijfsactiviteiten uitbreidden en daar melding van maakten. Toen de rechter dat beleid afkeurde, beloofde het kabinet de PAS-melders te legaliseren. Maar dat is tot op heden niet gebeurd. "We vinden dat erg lang duren", zegt Overijssels gedeputeerde Tijs de Bree.
Daarom wil het provinciebestuur nu zelf in totaal 25 miljoen euro uittrekken om de PAS-melders te helpen. Daarvan moet vijftien miljoen euro worden gebruikt voor het opkopen van stikstofrechten van andere bedrijven, en tien miljoen wordt gestoken in innovaties die de uitstoot van stikstof verminderen.

Niet nieuw, wel anders

Zowel het opkopen van bedrijven als innovaties zijn als oplossingsrichting niet nieuw: er bestaat al een landelijke opkoopregeling, terwijl de effectiviteit van innovatieve maatregelen wordt betwist. Toch denkt De Bree dat dit plan van de provincie een reële kans van slagen heeft.
"Met de landelijke uitkoopregeling is het alleen mogelijk om hele bedrijven op te kopen. Vaak willen mensen dat niet, maar willen ze wel met een deel van hun activiteiten stoppen en de stikstofruimte daarvan verkopen. Dat kan met de regeling die wij nu willen openen wél", zegt De Bree.
Als we kunnen aantonen dat wat wij doen werkt, dan hebben we ruimte om PAS-melders te helpen
Tijs de Bree, gedeputeerde
Ook het feit dat de effectiviteit van de innovaties wordt betwist, hoeft volgens De Bree geen belemmering te zijn. "Door metingen te doen kunnen we aantonen hoeveel minder uitstoot een innovatie oplevert. Die aangetoonde 'winst' levert dan ook weer stikstofruimte op", zegt De Bree. "Bottom line is: als we kunnen aantonen dat het werkt, dan hebben we ruimte om PAS-melders te helpen."
Gedeputeerde Tijs de Bree van de provincie Overijssel
Gedeputeerde Tijs de Bree van de provincie Overijssel © RTV Oost
Provinciale Staten moet het plan nog goedkeuren. Dat gebeurt waarschijnlijk volgende week woensdag. Twee dagen later wordt ook een brief van minister Christianne van der Wal (Stikstof) verwacht, waarin zou moeten staan hoe het kabinet de stikstofcrisis gaat aanpakken. Als gevolg van de stikstofcrisis liggen onder meer bouwprojecten stil, en kan ook 'dodenweg' de N50 niet worden aangepakt.
Of het plan van de provincie ook doorgaat als het Rijk al met een oplossing komt voor de PAS-melders, kon een woordvoerder niet zeggen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.