Nieuws

Terrassen op de Brink in Deventer krijgen blijvend meer ruimte

De markt en terrassen in Deventer op De Brink
De markt en terrassen in Deventer op De Brink © RTV Oost / Teun van der Velden
Horecaondernemers op de Brink in Deventer behouden de extra verkregen ruimte voor hun terras. De markt blijft bestaan in de zogeheten lintopstelling. Dat heeft de gemeente besloten.
In de zomer van 2020 mocht de horeca de terrassen op de Brink met gemiddeld dertig procent uitbreiden. Op dat moment golden coronamaatregelen, zoals het houden van anderhalve meter afstand. Door horeca meer ruimte te geven, konden de ondernemers extra omzet draaien.
De uitbreiding van de terrassen werd overigens niet zonder slag of stoot ingevoerd. De grotere terrassen zouden namelijk niet samengaan met de reguliere indeling van de markt op vrijdag en zaterdag. Na lange discussies kwamen de partijen tot een oplossing: de markt werd opgesteld in een lint, waardoor de markt en de terrassen op het plein passen.

Lintopstelling blijvertje

En nu is gekozen om ook in de toekomst vast te houden aan die tijdelijke opstelling van de terrassen en de markt. Het betekent dat de markt in de lintopstelling blijft en dat de meeste terrassen niet meer teruggezet hoeven te worden op vrijdagen en zaterdagen, de marktdagen op de Brink.
Horecabedrijven op de Brink die gebruik willen blijven maken van de extra terrasruimte moeten daarvoor nog wel hun terrasvergunning laten aanpassen. Daarna wordt bekeken of de vergroting daadwerkelijk mogelijk is.

Wisselwerking markt en horeca

“De extra ruimte voor terrassen op de Brink geeft horecabedrijven de mogelijkheid extra omzet te genereren na de moeilijke coronajaren", zegt wethouder Thomas Walder. "Ruimere terrassen dragen in de beleving van veel bewoners en bezoekers bij aan een gezelliger en levendiger plein. De markt heeft gekozen voor de nieuwe lintopstelling. Dat is mooi, hierdoor komt er meer wisselwerking tussen markt en horeca.”
Het verzoek om de terrassen op de Brink te vergroten komt van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), afdeling Deventer. Volgens de gemeente Deventer heeft de marktcommissie aangegeven de nieuwe lintopstelling van de markt een succes te vinden. Dat zou ook blijken uit een enquête onder marktkooplieden.
"In grote lijnen zijn wij zeer tevreden met deze oplossing", beaamt Jonny den Hollander, woordvoerder van de marktkooplieden in Deventer. "De lintopstelling is over het algemeen heel goed bevallen en de beslissing is in gezamenlijkheid genomen om hier mee door te gaan."

Voorkant Brink ander verhaal

Aan de voorkant moeten de terrassen op de Brink overigens wel terug naar de situatie vóór corona. Een verzoek van KHN om aan de voorkant van de terrassen een meter extra ook blijvend te mogen blijven gebruiken wijst de gemeente Deventer af. Op de Brink moet volgens Walder ook ruimte zijn voor andere activiteiten dan horeca.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.