nieuws

Universiteit Twente lijdt miljoenenverlies, onderzoekscentrum CMI vestigt zich niet op campus

The Gallery Universiteit Twente
The Gallery Universiteit Twente © RTV Oost
De Universiteit Twente lijdt een verlies van zes miljoen euro omdat onderzoekscentrum Centre for Medical Imaging (CMI) zich niet op de campus in Enschede vestigt. Dat schrijft UT Nieuws.
Het CMI zou, naast de huisvesting in het academische ziekenhuis in Groningen, een plaats krijgen in The Gallery op het terrein van de universiteit. CMI richt zich op het ontwikkelen van nieuwe beeldvormingstechnieken, door bestaande technieken als de PET-, MRI- en CT-scan te combineren. De beelden moeten helpen om vroegtijdig ziektes op te sporen. Bovendien maken de beelden het opereren makkelijker. 

Lening van 6 miljoen

Begin 2014 bleken de plannen voor een splinternieuwe vestiging op de campus in Enschede niet haalbaar. Op termijn zouden in het centrum patiënten worden behandeld, op de strenge eisen die daaraan gesteld worden had de universiteit zich verkeken. De huurovereenkomst met CMI was toen al getekend en de universiteit leende CMI zes miljoen euro voor de investeringen en de huurlasten.

"Geen kapitaalvernietiging"

Uit een memo van het College van Bestuur blijkt dat het bestuur niet verwacht dat het CMI in staat is de lening terug te betalen. "Het is spijtig dat dit zo gelopen is, maar er is geen sprake van kapitaalvernietiging", zegt directeur Berger van de dienst Financiële en Economische Zaken van de universiteit. De lening zou zijn betaald uit de reserves.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.