nieuws
Overijssel bouwde afgelopen eeuw volop in natuur, zelfs 118 huizen in EHS

In Overijssel is deze eeuw veel beschermd natuur- en cultuurlandschap opgeofferd aan woningbouw. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.
Sinds het jaar 2000 werden er in de provincie een kleine 2500 woningen gebouwd in gebieden die daar eigenlijk niet voor bedoeld waren. Het gaat dan vooral om nieuwe huizen in voorheen in meer of mindere mate ongerept gebied in de zogeheten Nationale Landschappen, maar ook om 118 huizen die verrezen in gebieden die behoren tot de Ecologische Hoofdstructuur (EHS).
Zwaarwegende natuurbescherming
Met name de bouw in die laatste categorie is opvallend. De status van de EHS is één van de meest zwaarwegende vormen van natuurbescherming. Dat er toch nog meer dan honderd huizen gebouwd mochten worden is op zijn minst opvallend.
In de Nationale Landschappen, de IJsseldelta en Noordoost-Twente, is huizenbouw zeker niet per definitie uit den boze, maar deze streken worden wel geroemd om hun natuur- en cultuurhistorische waarde. Om dat te behouden kan er dus het best gebouwd worden in de gebieden die toch al bebouwd zijn, maar bij 2336 nieuwe woningen was dat niet het geval. Dat is een enorme toename, sterker: verhoudingsgewijs (+31%) zelfs de grootste toename van Nederland.
Bouwboom 2006-2008
Vooral in de jaren tussen 2006 en 2008 moest het Overijssels landschap op veel plaatsen wijken voor de op volle toeren draaiende woningbouw. In die twee jaren verrezen er 60 huizen in EHS-gebied bij Enschede en 889 woningen buiten de bestaande bebouwingen in de nationale landschappen bij Kampen, Dinkelland en Tubbergen.
Natuurorganisaties maken zich geen zorgen over de cijfers. Ze denken dat een deel van de verklaring de zogenoemde rood-voor-rood-regeling is, waarbij stallen werden afgebroken in ruil voor woningbouw. Bij die regeling is volgens de organisaties juist altijd heel goed gekeken naar de gevolgen voor de omgeving.
Door: Jody Ummels