nieuws

Kampen wil IJsselkogge in bruikleen van Rijk

De kogge in de IJssel
De kogge in de IJssel © RTV Oost
Kampen wil dat de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) eigenaar wordt van de IJsselkogge die in 2011 op de bodem van de IJssel bij Kampen werd gevonden. De gemeente Kampen zou het schip vervolgens in bruikleen willen krijgen voor een tentoonstelling.
Het college van burgemeester en wethouders heeft bekeken hoe het nu verder moet met de kogge en besloot na onderzoek dat de RCE het beste eigenaar kan blijven van het schip. Kampen is met zowel de provincie als de RCE in gesprek en hoopt dat besloten wordt het schip toe te wijzen aan het Nationaal Scheepsarcheologisch Depot.
Als het schip eenmaal in handen is van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, wil Kampen het graag lenen zodat het in Kampen tentoongesteld kan worden. Als de gemeente op een gegeven moment wil stoppen met de tentoonstelling, dan zou het schip terug naar het depot kunnen.
In de zomer van 2011 werd het middeleeuwse scheepswrak gevonden op de bodem van de IJssel. Dit najaar wordt het geborgen en gaat het schip naar Stichting Batavialand in Lelystand voor conservatie. De verwachting is dat het nog drie jaar zal duren voordat de IJsselkogge tentoongesteld kan worden.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.