nieuws

GroenLinks wil snelle stop oliewinning Drenthe vanwege schadelijke gevolgen Twente

Verontreinigd afvalwater in Twentse bodem
Verontreinigd afvalwater in Twentse bodem © RTV Oost
De oliewinning in Drenthe moet zo snel mogelijk gestopt worden, onder meer vanwege de schadelijke gevolgen voor de Overijsselse bodem. Dat bepleit GroenLinks Overijssel in vragen aan gedeputeerde staten van Overijssel.
GroenLinks vraagt zich af in hoeverre de huidige oliewinning financieel interessant is en of dat de schadelijke gevolgen voor Overijssel en met name Twente waard is. De partij wil dat de oliewinning zo snel mogelijk stopt en vraagt gedeputeerde staten om druk uit te oefenen op het kabinet.
Verontreinigd afvalwater dat overblijft na oliewinning in Drenthe, wordt via ondergrondse leidingen onder hoge druk geïnjecteerd in lege voormalige gasvelden onder bijvoorbeeld Mander, Tubbergen en Oldenzaal. De injectie van deze miljoenen liters afvalwater, is omstreden. 

"Risico's te groot"

Deskundigen maken zich grote zorgen over de gevolgen van de afvalwaterinjectie. Bij lekkages zijn de gevolgen volgens de deskundigen niet te overzien. GroenLinks vindt de risico's te groot en vroeg eerder al om een verbod op het in de bodem pompen van het afvalwater. Nu wil de partij dat de volledige oliewinning in Drenthe stopt.
Fractievoorzitter Jansen hoopt dat gedeputeerde staten drukt uitoefent op minister Kamp. De provincie en Kamp zijn al in gesprek over de kwestie.

Bekijk ook het dossier 'Afvalwater NAM in Twente'.

Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.