nieuws

Bouw nieuwe moskee in Enschede nog steeds onzeker, is geld er nou wel of niet?

Ontwerp voor nieuwe moskee in Enschede
Ontwerp voor nieuwe moskee in Enschede © ENA Archiitecten
Hebben de twee moskeeën in Enschede nou wel of niet genoeg geld bij elkaar om de grond te kopen voor een nieuwe moskee? Dat is gisteravond onduidelijk gebleven in de stadsdeelcommissie Oost in Enschede.
Fractievoorzitter Van den Berg van BurgerBelangen Enschede zegt te weten dat er twee ton bij elkaar is. De Islamitische Stichting Nederland ISN vult dat bedrag aan tot de benodigde zeven ton en daarmee kan de grond aan de Kuipersdijk gekocht worden. Wethouder Hatenboer van Enschede spreekt dat tegen. Zijn ambtenaar heeft met de bouwcommissie van de moskeeën gebeld en die ontkent dat.

'Stokhorst 2'

De tijd dringt voor de moskeeën. Ze moeten voor 1 juli de koopovereenkomst voor de grond tekenen; tot die tijd wil de gemeente de grond voor de moskee reserveren. Volgens Van den Berg van BurgerBelangen moet daaraan voorafgaand wel aan allerlei voorwaarden zijn voldaan. Zo moet er een oplossing zijn voor de overlast door de oproep tot gebed.
Maar ook moet vastgelegd zijn dat binnen twee jaar wordt gebouwd, meent Van den Berg. Hij wil daarmee voorkomen dat er na de lelijkste plek van Nederland, winkelcentrum Stokhorst, nog een binnenstedelijke bouwput ontstaat. "Als ze al moeite hebben om twee ton bij elkaar te leggen voor de grond, hoe moeten ze dan de miljoenen voor de moskee opbrengen?"

Pas verkopen als alles rond is

Hoewel Van den Berg dat anders heeft opgevat, wil wethouder Hatenboer wordt het koopcontract pas getekend als aan alle voorwaarden is voldaan, waaronder de oproep tot gebed en het bestemmingsplan. "Je koopt toch ook geen grond voor een huis als je daar niet mag wonen? Het heeft nu nog de bestemming bedrijventerrein." Het vergelijk met Stokhorst gaat wat hem betreft mank.
Hatenboer wacht een besluit van de bouwcommissie van de moskeeën af, zoals hij dat naar eigen zeggen met de gemeenteraad heeft afgesproken. Dat zint coalitiepartij BurgerBelangen niet: "De wethouder moet daar veel actiever in zijn. Het is een beladen onderwerp, maar hij gaat er achteloos mee om."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.