Nieuws

Deventer horeca reageert met gemengde gevoelens op besluit terrassen: "Hadden op meer gehoopt"

Bart Voortman van KHN afdeling Deventer
Bart Voortman van KHN afdeling Deventer © RTV Oost / Ties van der Heide
Ze zijn blij met de extra geboden ruimte, maar hadden eigenlijk wel op iets meer ruimte voor hun terrassen gehoopt. Horecaondernemers hebben gemengde gevoelens bij het besluit van het Deventer gemeentebestuur om de terrassen ‘iets’ groter te laten worden. “We hadden op iets meer gehoopt”, aldus de voorman van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Deventer.
Gemengde gevoelens bij Deventer horeca na terrasbesluit
“We zijn aan de ene kant heel blij dat we voor elkaar gekregen wat we heel graag wilden: de looppaden permanent bezetten en niet meer hoeven opruimen tijdens de marktdagen. Aan de andere kant hadden we een meter extra gevraagd, juist om de moeilijke tijd die we achter ons hebben nog een beetje te kunnen compenseren”, aldus Bart Voortman van KHN afdeling Deventer. “Dat heeft het niet gered en dat vinden we jammer.”

Twee jaar verlies geleden

“Wat we het liefst hadden gewild is dat de extra grote terrassen nog een paar maanden konden blijven staan. Het zomerseizoen komt er nu aan, pak een beetje extra omzet. Dat kunnen we heel erg hard gebruiken. Iedere horecazaak heeft de afgelopen twee jaar, ondanks alle regelingen, behoorlijk verlies geleden.”
De gemeente Deventer snapt goed dat horecaondernemers een moeilijke periode achter de rug hebben, maar zegt de belangen van alle gebruikers goed mee te wegen. “De horeca heeft het de afgelopen periode hartstikke lastig gehad,” zegt Steven Meijerhof van de gemeente Deventer. “We hebben getracht om hier een balans in te vinden. De Brink heeft veel meer kanten. Andere mensen willen hier ook gebruik van maken, activiteiten enzovoorts.”
Steven Meijerhof van de gemeente Deventer
Steven Meijerhof van de gemeente Deventer © RTV Oost / Ties van der Heide

Lintopstelling markt is een blijvertje

Ook werd vandaag bekend dat de zogeheten ‘lintopsteling’ van de markt, die in de coronaperiode ingevoerd werd, een blijvertje is. Een kleine rondgang langs marktkooplieden levert enthousiaste reacties op. “Dat is echt een heel mooi initiatief”, vindt Evelien de Graaf, die met een viskraam op de markt staat. “Eigenlijk zijn we uit nood zo komen te staan, maar voor de markt, voor de mensen en voor de horeca is het gezelliger geworden.”
“Ten eerste heb je in deze opstelling meer ruimte en alles is meer met elkaar. Ik denk dat negentig procent van onze klanten hier ook blij mee is.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.