Nieuws

80 boetes voor vasthouden telefoon op 'dodenweg' N50

Een foto uit het verleden, waar de politie controle deed bij de N50
Een foto uit het verleden, waar de politie controle deed bij de N50 © Politie Oost-Nederland
Bij een grote verkeerscontrole op de N50 gisteren bij Kampen zijn 129 boetes uitgedeeld. Het merendeel van die boetes was voor automobilisten die met hun telefoon in de hand achter het stuur zaten. De N50 loopt van knooppunt Hattemerbroek tot knooppunt Emmeloord en er ontstaan regelmatig ongelukken. Afgelopen april gebeurde er nog een dodelijk ongeval op de weg. Daarbij kwamen een 34-jarige vrouw en haar 8-jarige dochter om het leven. De oorzaak van dat ongeluk is niet bekend.
De controle was gericht op recreatieverkeer en op afleiding in het verkeer. Volgens verkeerspsycholoog Matthijs Diecke uit Deventer onderschatten mensen de N50 omdat het een lange, rechte weg is. "Mensen hebben het risico niet in de gaten, denken dat ze daardoor wel op hun telefoon kunnen kijken. Ze rijden dicht op elkaar, worden vaak ook door medeweggebruikers gedwongen om harder te rijden", aldus Diecke.

Overige boetes

De overige 49 boetes werden onder andere uitgeschreven voor het niet dragen van een gordel, een te zwaar beladen voertuig of een onjuist rijbewijs. Alle bestuurders moesten blazen, maar niemand had te veel alcohol gedronken.
Er zijn dit jaar al meerdere controles op afleiding gehouden op de N50 en volgens de politie blijft dat hard nodig. "Binnenkort gaan we een soortgelijke controle nog een keer uitvoeren. Afleiding in het verkeer kost echt levens. Laat je telefoon met rust tijdens het rijden!"

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.