Nieuws
Pinksterbruidjes in Borne op camera vastgelegd voor immaterieel erfgoed

De Pinksterbruidjes in Borne zijn in 2014 opgenomen in de lijst van Immaterieel Erfgoed. Vandaag werden de meisjes in witte jurkjes vereeuwigd door de cameraploeg van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed.
Pinksterbruidjes Borne op camera vastgelegd voor immaterieel erfgoed
Fietsend door de wijk, kijkend op de routeapp zijn ouders op zoek naar het volgende pleintje waar hun dochters hand in hand een dansje doen. Het is niet de bedoeling dat ze de meisjes volgen, dus nemen ze een andere route. "Rosa, Rosa, bloemen op je hoed. Alle mooie meisjes zijn zo goed" zingen de kinderen. Ze voeren het dansje meerdere malen op in de wijk en bellen bij deuren aan om meer publiek te krijgen. "Komt u ook kijken naar de meisjes op straat, meneer?" Ondertussen filmt de cameraman deze bijzondere traditie.
Traditie
"Waar het gebruik vandaan komt, weet niemand precies", vertelt Marleen Wieffer van de Folkloregroep Borne. "We hebben beeldmateriaal uit 1951 bekeken en we vermoeden dat het ook gezien werd als een huwelijksmarkt." Er zijn zelfs foto's van voor de Tweede Wereldoorlog in het archief te vinden. "De meisjes waren dan wel veel ouder. Zoals wij het nu vieren gaat het echt over de lente. Dat het licht er weer is en de zon schijnt."
Wat is immaterieel erfgoed? Culturele gebruiken die door gemeenschappen worden beleefd als traditioneel erfgoed en een gevoel van identiteit en continuïteit geven. Dit immaterieel erfgoed gaat met de tijd mee en volgt maatschappelijke veranderingen. Het wordt van generatie op generatie doorgegeven.
Uithuwelijken
Het gebruik is in ieder geval door de jaren heen geëvolueerd naar een feest voor kinderen. "Mijn dochter wordt niet uitgehuwelijkt hoor", lacht Ilse ter Brugge. "Mijn dochter wilde gewoon zo'n mooie lange jurk en door corona heeft ze voor haar gevoel lang moeten wachten voordat het kon." Na een wandeling van een paar uur komen alle groepjes bijeen op het Dorsetplein, waar het voor dit jaar weer wordt afgesloten.