Nieuws

Gezellige drukte op Ribs & Blues in Raalte

Jong en oud genieten op Ribs & Blues in Raalte
Jong en oud genieten op Ribs & Blues in Raalte © RTV Oost Jolande Verheij
Na twee jaar zonder festivals heeft iedereen weer zin in een feestje. Ribs & Blues in Raalte trekt dit weekend tienduizenden bezoekers naar Salland. Inmiddels weten bezoekers uit het hele land en zelfs ver daarbuiten het gratis bluesfestival te vinden, maar ook voor de inwoners van Raalte blijft het een mooi uitje met Pinksteren.
Van grijze rockers met lange baarden tot baby's in de draagzak, op Ribs & Blues in Raalte zijn alle leeftijden vertegenwoordigd: "Ja, je moet ze al vroeg laten wennen hé", lacht een moeder met een peuter op schoot, "ik kwam hier zelf ook al als kind, als je in Raalte woont hoort dat erbij. Het is hier zo gemoedelijk, de muziek is niet te hard, dus het is echt een uitje voor de hele familie".
Jong en oud genieten op Ribs & Blues 2022

Zon, bier en muziek

De verwachte regen blijft uit tot laat in de middag, dus genieten de mensen in de zon van hun biertje en muziek van onder meer Her Majesty en het stevige werk van Sloper, met drummer Cesar Zuiderwijk.
"Zoveel goede bluesbands bij elkaar, en gratis ook nog, daar rijden we graag een stukje voor", vertelt een stel uit Dordrecht, "we hebben hier zelfs al mensen uit Amerika gesproken, die de hele zomer in Europa langs dit soort festivals trekken."
Formatie Sloper op druk bezocht Ribs & Blues
Formatie Sloper op druk bezocht Ribs & Blues © RTV Oost Jolande Verheij

Vaste fans

De organisatie ziet ook dat het festival steeds bekender wordt: "Het begon echt heel klein in 1997", vertelt bestuurslid Frans Rouwenhoff, "maar inmiddels hebben we wel echt een naam opgebouwd, en hebben we vaste bezoekers uit het hele land en zelfs ver daarbuiten. Na twee jaar zonder festivals zie je ook dat iedereen blij is dat we er nog zijn, en komt iedereen weer terug."
Aan een lange biertafel zit een vriendengroep uit Nijmegen met een grote stapel muntjes: 'We kunnen voorlopig vooruit, ja. Het festival is gratis, maar je komt wel van je geld af hier hoor. De kinderen zitten lekker hiernaast op het kinderveld, ze komen hier ook al jaren dus dat zijn ze gewend, daar heb je geen omkijken naar hier."
Kinderen en volwassenen genieten van de muziek van Her Majesty
Kinderen en volwassenen genieten van de muziek van Her Majesty © RTV Oost Jolande Verheij

Gratis

Het festival is al sinds de start gratis. Als het aan Frans ligt blijft dat ook zo: "We hebben gelukkig veel trouwe sponsoren, en natuurlijk hebben we ook onze inkomsten uit drank en eten. En niet te vergeten de inzet van honderden vrijwilligers. Het is even afwachten of we het zo kunnen blijven volhouden, met de prijsstijgingen overal, maar het gemoedelijke karakter, laagdrempelig, midden in het dorp, dat willen we graag zo houden."
De organisatie verwacht in totaal zo'n dertig- tot veertigduizend bezoekers dit weekend. Meer past ook niet op het festivalterrein in het dorp. Als het te druk wordt moeten de poorten tijdelijk dicht, dat gebeurde zaterdagavond al even bij Danny Vera en deWolff. Morgen is de laatste dag, dan is Paul Carrack de grote publiekstrekker.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.