Nieuws

Overijsselse teams kletsnat, emotioneel en trots over de finish van Roparun

Burgemeester Ahmed Aboutaleb verwelkomt deelnemers aan de Roparun op de finish op de Coolsingel.
Burgemeester Ahmed Aboutaleb verwelkomt deelnemers aan de Roparun op de finish op de Coolsingel. © ANP Marco de Swart
Na een tocht van ruim 550 kilometer door het hele land zijn vandaag de deelnemers aan de Roparun in Rotterdam gefinisht. De finish is traditiegetrouw op de Coolsingel. Voor team Run for Cancer uit Deventer was de deelname dit jaar extra speciaal. Vlak voor de start overleed hun teamlid Martin aan de gevolgen van alvleesklierkanker. "Onze Martin liep in gedachten mee, dus dat is heel mooi", reageert een van de teamleden bij regionale omroep Rijnmond.
Afgelopen zaterdag gingen 224 teams, waarvan acht uit Overijssel, van start vanaf Vliegveld Twenthe in Enschede. De teams liepen in estafettevorm met als doel geld ophalen voor mensen met kanker. Normaal wordt er gestart in Parijs of Hamburg, maar door corona koos de organisatie ervoor om in Nederland te blijven en werd Enschede het alternatief. 
De Almeloopers haalde met ruim 21.000 euro het meeste geld binnen van alle Overijsselse teams.
De Almeloopers haalde met ruim 21.000 euro het meeste geld binnen van alle Overijsselse teams. © Roparun.nl
Het Deventer team doet al sinds 2012 mee aan de Roparun. Teamlid Martin ging negen jaar lang mee als kok. Kort voor de start van de Roparun in Enschede overleed hij. 'Zijn' team kwam kletsnat de finish over. In hun handen hielden ze een 25 meter lange herdenkingsketting. Elke munt aan de ketting staat symbool voor iemand die is overleden en die is gerelateerd aan een team of de Roparun.
Het team Run for Cancer Deventer had een emotionele Roparun vanwege het overlijden van teamlid Martin.
"Voor vertrek hebben we Martin moeten toevoegen aan deze ketting. Zoals altijd hebben we de ketting meegenomen tijdens de run en nu is ook Martin over de finish. Ook voor zijn familie is dit een dierbaar moment, dat hij er gewoon bij is."
Gezien de speciale omstandigheden legde team Run for Cancer Deventer de Roparun met een dubbel gevoel af. "We hebben heel erg genoten dat het nu weer mogelijk was om dit te doen, na twee coronajaren. We zijn nu moe en voldaan, maar vooral trots."
Team Run for Cancer Overijssel heeft met haar acties ruim negentienduizend euro opgehaald. In totaal zamelden de acht Overijsselse team meer dan tachtigduizend euro in.
Sinds de Roparun in 1992 voor het eerst georganiseerd werd, is er al 90 miljoen euro door de teams opgehaald. De editie van 2019 bracht een recordbedrag van 5.626.988 euro op. De teller van de editie van dit jaar staat op 2.156.792,54 euro.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.