nieuws

Grootschalige fraude met muntjes carnaval Zwolle, duizenden valse munten in omloop

Paniek bij de Zwolse horeca. Er blijken vele duizenden valse carnavalsmunten in omloop te zijn. De grootschalige fraude werd afgelopen maandag ontdekt.
De muntjes - muntiens genoemd op z'n Zwols - zijn tijdens het Sassendonks carnaval een betaalmiddel in de stad. Bij zeker twintig horecabedrijven kan er met de muntjes een biertje besteld worden. Als de valse munten gebruikt worden, betekent dat een enorme financiële strop voor de horecaondernemers.

Nieuwe munten

Maandag werd ontdekt dat er tussen de 10.000 en 20.000 valse muntjes in omloop zijn. Ze lijken erg op de bestaande, maar zijn iets valer van kleur. Na de ontdekking van de fraude is direct actie ondernomen. De politie is ingeschakeld en de oude munten zijn ongeldig verklaard. In plaats daarvan komen er nieuwe, goudkleurige munten.
Wie nog de legale oude muntjes heeft, krijgt tijdens de eerste drie carnavalsdagen de kans om ze om te wisselen. Bij de hoofdwacht op de Grote Markt in Zwolle komt een omwisselkantoor. Daar kunnen carnavalsvierders de oude munten op gezette tijden omruilen tegen de nieuwe.
Bekijk hier alle berichten over Carnaval 2015.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.