Nieuws

Expeditie Oost: Van Kampen naar Urk met de schipper van de klipper Avondrood

Kapitein Rob trotseert het Ketelmeer bij Kampen: het leest als de titel van een stripboek. Maar Rob Peetoom (55) uit IJsselmuiden is allerminst een stripfiguur. Hij is de schipper van de 122 jaar oude en 200 ton zware tweemaster Avondrood. Onderweg met zijn historische zeilschip maakt hij van een chaotische groep Duitse pubers een geoliede machine.
Ze weten hem en zijn Kamper collega's maar wat goed te vinden. Grote groepen met vooral Nederlanders, Duitsers en soms Belgen varen in het zomerseizoen mee met de bruine vlootschepen. Rob Peetoom "We zetten dit oude zeilschip in beweging met al die gasten. Ze moeten het samen doen. Zeilen, maar ook koken en schoonmaken. Dat begint de eerste dag chaotisch, maar zonder dat ze het in de gaten hebben zijn ze aan het einde van de week een echt team."

Vrijheid

Eerst op de motor voorbij de Eilandbrug en daarna vanaf het Ketelmeer met volle zeilen de voormalige Zuiderzee tegemoet. Rob Peetoom geeft leiding met overzicht en rust. Een goede pedagoog, zegt de lerares en begeleidster van de groep Duitse jongeren. "Ik houd ervan om met mensen om te gaan", zegt de schipper zelf. "In dit vak komen zoveel dingen samen. Leuke gasten, het heerlijke buitenleven en de techniek van zo'n schip. Het is een zeer veelzijdig beroep. Met daarbij vooral ook de vrijheid die je hebt."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.