nieuws

'Echt' politiepak voor carnaval uit de handel, politie raadt af om pak te dragen

Medewerkers van de politie in hun nieuwe uniform
Medewerkers van de politie in hun nieuwe uniform © TC Tubantia / Charel van Tendeloo
Het leek een leverancier van carnavalspakken zo'n leuk idee: carnaval vieren in een niet van echt te onderscheiden politiepak. Na gesprekken met juristen van de politie is de man daar van teruggekomen en neemt hij de pakken uit de handel. De politie raadt mensen in Overijssel, die al in het bezit zijn van het namaakuniform, af om dit met carnaval aan te trekken.
Sinds december 2014 dragen alle Nederlandse agenten een nieuw, geel-zwart uniform. De leverancier van carnavalspakken besloot dit uniform op te nemen in zijn collectie, maar de politie maakte bezwaar. Het pak is nauwelijks van echt te onderscheiden en leidt daardoor tot verwarring bij de burgers. Die verwarring kan gevaarlijk zijn, want een feestvierder in carnavalspak kan onderdeel worden van agressie en geweld tegen agenten. Daarnaast waarschuwt de politie voor criminelen die het pak kunnen misbruiken om mensen te misleiden.

Niet strafbaar

De politie raadt mensen die al in het bezit zijn van het namaakuniform af om dit met carnaval aan te trekken. Het dragen van het politiepak is niet strafbaar, maar wie zich in het politiepak voordoet als een agent is dat wel. De politie gaat tijdens carnaval extra goed letten op mensen die het pak toch dragen.
Bekijk hier alle berichten over Carnaval 2015.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.