Muizenplaag veroorzaakt veel schade aan landbouwgrond in Kop van Overijssel

Ruim 1000 hectare grond is in de Kop van Overijssel aangetast door muizenplagen. Dat blijkt uit cijfers van de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO).

De muizen komen via Friesland, waar de muizenplaag op z'n hevigst is, richting Overijssel. De knaagdieren graven vervolgens holletjes in de landbouwgrond en vreten het gras kaal. Daardoor is het niet meer mogelijk om bijvoorbeeld koeien te laten grazen.

Geen bestrijdingsmanier

Wiebren van Stralen is beleidsadviseur Mest & Milieu Veehouderij bij LTO en spreekt van een ernstige situatie. "Dit is erg lastig voor de boeren. Een paar muizen is nog te behappen, maar omdat ze zich zo snel voortplanten is binnen de kortste keren alle grond aangetast. Er zijn zelfs boeren waar alle grond onbruikbaar is geworden."

Er is nog geen goede manier gevonden om de muizen te bestrijden. "Er zijn boeren die van alles proberen met water en gif, maar dit zijn allemaal tijdelijke oplossingen. Het is het slimst om de natuur gewoon zijn gang te laten gaan en te wachten tot de plaag vanzelf afneemt."

Meer over dit onderwerp:
Kop van Overijssel landbouw Nieuws Dierennieuws
Deel dit artikel:

Reageren