Nieuws

Directeur Ralph Keuning per direct weg bij Museum de Fundatie

Ralph Keuning vertrek bij De Fundatie
Ralph Keuning vertrek bij De Fundatie © ANP
Ralph Keuning heeft, in overleg met de Raad van Toezicht van Museum de Fundatie, besloten terug te treden als directeur/bestuurder van Museum de Fundatie. Daarmee wil hij ruimte maken voor een nieuwe fase in de ontwikkeling van het museum. Keuning kwam negatief in het nieuws nadat begin dit jaar bekend werd dat de Raad van Toezicht van het museum een onafhankelijk onderzoek naar hem had laten uitvoeren. Daaruit bleek dat er sprake was van ‘uitgemergeld personeel’ en ‘murw geslagen werknemers’.
In februari leidde de onrust nog tot een oproep van werknemers van het museum die vroegen om het vertrek van Keuning. "Overal zien we mensen wegvallen wegens hun gedrag. Waarom blijft Keuning bij ons wel?” vroegen personeelsleden zich af. “Het is iemand die mensen bijzonder heeft beschadigd.”

Interim

Totdat een nieuwe directeur/bestuurder is gevonden, wordt Rob Zuidema, nu interim zakelijk directeur, benoemd tot bestuurder. Hij wordt “kwartiermaker”, om alvast een begin te maken met de noodzakelijke organisatieveranderingen.
Om een zorgvuldige voortgang en afronding van langlopende projecten voor het museum en de regio te waarborgen, zal Ralph Keuning in een externe adviseursrol de directie adviseren en ondersteunen, onder meer bij de planontwikkeling van “De Rode Loods”, reeds geplande tentoonstellingen en bij fundraising.
Financieel is het museum gezond, mede door actieve fundraising in de afgelopen jaren. De Raad van Toezicht spreekt in een persverklaring haar waardering uit voor 'de grote inhoudelijke deskundigheid en het engagement' waarmee Ralph Keuning zich heeft gewijd aan Museum de Fundatie.

Wissel getrokken

"Feit is dat de exponentiële groei ook een wissel heeft getrokken op de medewerkers van Museum de Fundatie, die ook een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het behaalde succes", stelt De Fundatie in een persbericht waarin het vertrek van Keuning wordt toegelicht.
"De interne organisatie is niet meegegroeid met de toegenomen bezoekersaantallen. Ook was er te weinig aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en de werksfeer. Het is duidelijk geworden dat de interne organisatie en de werkcultuur van Museum de Fundatie moeten veranderen."

Nieuwe topman

Daarom heeft de Raad van Toezicht besloten te zoeken naar een nieuwe directeur/bestuurder die de volledige verantwoordelijkheid krijgt over Museum de Fundatie. Deze nieuwe topman zal zich in de eerste fase richten op het creëren van een veilige en uitdagende werkomgeving. Daarnaast krijgt de nieuwe directeur/bestuurder de opdracht om een heldere en duurzame strategie te ontwikkelen voor de huidige twee locaties in Zwolle en Heino/Wijhe, en de toekomstige derde locatie “De Rode Loods”, in de Spoorzone van Zwolle.
Keuning heeft besloten zijn loopbaan elders voort te zetten, onder meer als zelfstandig adviseur.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.