nieuws

Agent mierenneuker noemen mag definitief, zaak Enschede blijft belediging

Rechtspraak
Rechtspraak © iStock
Het is toegestaan om een agent mierenneuker te noemen. Dat heeft de Hoge Raad bepaald in een definitieve uitspraak.
In het arrest dat woensdag gepubliceerd werd staat dat het woord mierenneuker op zichzelf niet beledigend is, maar dat het afhangt van de context of er sprake is van belediging.
Aanleiding voor de uitspraak is een zaak uit Enschede. In 2010 noemde een man uit Enschede een agent mierenneuker omdat hij een blikje bier van de man had afgepakt. De man werd veroordeeld door de rechter in Almelo maar kreeg geen straf.

Principe-uitspraak

De Enschedeër ging in hoger beroep om een principe-uitspraak uit te lokken. Sinds 2010 bogen meerdere rechtsorganen zich over de zaak. Met de vandaag bekendgemaakte uitspraak komt daar een einde aan; het gaat nu om een definitieve uitspraak.
De Hoge Raad oordeelt dat de context maakt of mierenneuker strafbaar is. Het is dus niet per definitie verboden. Maar noem je een agent bijvoorbeeld in het openbaar en waarneembaar voor anderen een mierenneuker, en is het je bedoeling om zijn gezag te ondermijnen, dan is het strafbaar. In het geval van de man uit Enschede oordeelt de Hoge Raad dat hier bewezen is dat de uitlating beledigend bedoeld was.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.