Nieuws

Met een voetbalveld 200 huizen verwarmen? Het lijkt mogelijk

Het kunstgras is afkomstig uit Genemuiden.
Het kunstgras is afkomstig uit Genemuiden. © RTV Oost / Robert Jansema
Wie wel eens een balletje trapt op een kunstgrasveld, weet dat die velden erg warm kunnen worden. Daarom wordt in Zwolle nu geëxperimenteerd met het opvangen van die warmte. Op sportpark De Marslanden ligt een ‘proefveld’ waarmee warmte wordt opgewekt.
“We hebben vier verschillende technieken ontwikkeld die we deze zomer uitproberen in Zwolle”, vertelt Dennis ten Barge namens Aendless. “Er ligt een buizensysteem dat eigenlijk het tegenoverstelde doet van vloerverwarming. Wij pompen water van ongeveer tien graden de buizen in. In de zomer kan de temperatuur van dat water in de buis oplopen tot 25 graden. We vangen dat op en kunnen dat vervolgens terug leveren aan huizen of kantines van sportclubs”, legt Dennis uit.

Volgend jaar grootschalige test

In eerste instantie gaat het om een proef. Met vier verschillende ondergronden wordt momenteel proefgedraaid. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar welke vorm de meeste warmte afgeeft. “Al met al blijft het een sportveld en je moet ook goed kunnen bewegen. Want de ene ondergrond is harder dan de ander”, ligt Ten Barge toe. Van de vier ‘testveldjes’ die nu bij De Marslanden liggen, wordt na de zomer de beste geselecteerd. “Daarvan leggen we een groot voetbalveld aan, ook om volgend jaar te kijken hoe het beheer en onderhoud bij een club verloopt”, blikt Dennis vooruit.

Voordeel voor sporters

De verwachting is overigens ook dat sporters profiteren van het nieuwe systeem. “We gaan er vanuit dat het een stuk minder warm gaat worden op het veld omdat de warmte in het water trekt”, zegt Ten Barge, die verwacht dat tweehonderd huishoudens energie kunnen krijgen van een kunstgrasveld. Als het volgens plan verloopt kunnen sportclubs over twee jaar dit soort systemen aanvragen voor hun eigen veld.
De aanleg van een veld met installatie duurt tot 3 maanden.

Energiemaatschappij schiet voor

Het lijkt er overigens niet op dat sportverenigingen met een eenvoudige sponsorloop zo’n bijzonder kunstgrasveld kunnen bekostigen. “Aendless doet de investeringen en verkoopt de energie aan afnemers. Zo heeft de club geen hoge kostenpost”, besluit Dennis ten Barge.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.