Nieuws

Huisartsloos? Voormalig UT-student David (25) lanceert website waar je een huisarts vindt

David Versteegen
David Versteegen © RTV Oost / Harm Dijkman
Het vinden van een huisarts is in Overijssel niet altijd even gemakkelijk. Zo zitten alleen al in Enschede duizenden mensen zonder een huisarts. Om mensen te helpen met het vinden van een huisarts, heeft voormalig UT-student David Versteegen de website huisartsloos.nl gemaakt. Daarop kun je straks zien welke praktijk in de regio nog nieuwe mensen toelaat.
Versteegen studeerde biomedische wetenschappen aan de Universiteit Twente. Inmiddels woont hij niet meer in de regio: hij is verhuisd naar het Noord-Holland Schagen. Daar heeft hij zelf ondervonden hoe moeilijk het is om een huisarts te vinden in je nieuwe woonplaats. ''Ik heb zelfs mijn verzekeraar ingeschakeld om een huisarts te vinden, maar dat lukte hen ook niet. Toen is het idee ontstaan voor deze website.''

Up-to-date

Versteegen is niet de eerste die beschikbare huisartsen in kaart wil brengen, zorgverzekeraars hebben vaak een tool op hun eigen site maar die is volgens Versteegen vaak niet up to date.
Net als het huisartsenbestand dat Vektis bijhoudt. "Zij vragen jaarlijks aan huisartsen of ze open zijn voor nieuwe patiënten. Maar dat wijzigt veel vaker dan één keer per jaar."

Simpel

Volgens Versteegen werkt zijn website erg simpel. "Je voert gewoon je postcode in en in één oogopslag kun je zien welke huisartsen beschikbaar zijn. De groene bolletjes staan voor huisartsen die open zijn voor patiënten, de rode nemen geen nieuwe patiënten aan. Als praktijkhouder kun je een formulier op de website invullen of je plek hebt."
De website is echter nog lang niet compleet, er ontbreken nog veel huisartsen. Volgens Versteegen komt dat onder andere omdat de website nog maar net live is. "We zijn nu ook praktijkhouders aan het benaderen om zich aan te melden."

Doel

Tot nu toe krijgt huisartsloos.nl veel positieve reacties. ''Huisartsen zijn er erg blij mee, er bestaat veel frustratie over het probleem dat mensen geen huisarts kunnen vinden.''
''Wat ik uiteindelijk wil bereiken is dat we alle praktijkhouders kunnen zien op één kaart. En dat daardoor het probleem van het huisartsentekort nog duidelijker in beeld komt. Je hoort er ontzettend veel over in de media: huisartsen die er teveel extra taken krijgen of huisartsen die al aan de voorkant stoppen met de opleiding. Ik wil een positief geluid creëren om dat tij te keren.''

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.