Nieuws

Provinciebestuur moet op zoek naar noodopvanglocatie om Ter Apel te ontlasten

Dronefoto van het opvangcentrum voor asielzoekers in Ter Apel.
Dronefoto van het opvangcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. © ANP
Het provinciebestuur moet op zoek naar een locatie in Overijssel waar op korte termijn een tijdelijke noodopvang gerealiseerd kan worden voor de opvang van asielzoekers. Die noodopvang moet het aanmeldcentrum in Ter Apel ontlasten. In Provinciale Staten is vanavond een voorstel aangenomen dat die opdracht geeft aan het provinciebestuur.
Het voorstel kon met 31 stemmen voor en 11 tegen rekenen op een ruime meerderheid in Provinciale Staten. "We hebben allemaal de schrijnende beelden gezien van de situatie in Ter Apel," zegt Luuk Folkerts van Partij voor de Dieren die het voorstel indiende, mede namens PvdA, GroenLinks en D66. "Een uitpuilend asielcentrum. Mensen die op stoelen moeten slapen. Dat kunnen we niet zomaar laten gebeuren. Daar moeten we wat aan doen."

Provinicaal noaberschap

Folkerts kwam met het voorstel tijdens het interpellatiedebat dat Provinciale Staten vandaag voerde over de opvang van asielzoekers. Hij spreekt van "provinciaal noaberschap". "Je buren bijstaan met raad en daad is een groot goed in ons stukje Nederland. De Groningers zijn ook onze buren, Ter Apel ligt maar veertig kilometer van Hardenberg. Ik geloof dat als we samen met gemeentes onze schouders eronder zetten we in ieder geval de onmiddellijke nood kunnen oplossen."
Het voorstel van de Partij voor de Dieren kreeg bijval van andere partijen. "Ook wij hebben de mensonterende beelden uit Ter Apel gezien", zegt Annemieke Wissink van de PvdA.

Acute crisis oplossen

Al geruime tijd is duidelijk dat het opvangcentrum in Ter Apel niet genoeg capaciteit heeft om alle vluchtelingen op te vangen. Gisteravond nog sliepen in Ter Apel honderdveertig mensen op stoelen. Om de acute crisis op te lossen gaan ook veiligheidsregio's per toerbeurt zeshonderd mensen opvangen in sporthallen of andere ruimtes.
Op termijn is noodopvang geen oplossing. De partijen vinden dat er gekeken moet worden naar capaciteit binnen provincies en gemeenten voor het beter opvangen van vluchtelingen. De helft van gemeenten in Overijssel vangt al jaren geen vluchtelingen meer op. Door beter beleid te voeren binnen deze gemeenten kan de crisis in Ter Apel ook op de lange termijn opgelost worden.
Het is nog niet bekend waar de noodopvanglocatie moet komen. Het is nu aan het provinciebestuur om een locatie te vinden. Opdracht is om dit zo snel mogelijk te doen.

Ook vannacht geen bed

In het aanmeldcentrum Ter Apel is komende nacht voor ongeveer honderd mensen geen bed. Deze mensen hebben onderdak, maar brengen de nacht door op stoelen in de recreatiezaal en de wachtruimte van het aanmeldcentrum, meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA)

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.