Nieuws

OM eist tbs met dwangverpleging tegen man die curator en zus stalkte

OM eist tbs met dwangverpleging tegen man die curator en zus stalkte
OM eist tbs met dwangverpleging tegen man die curator en zus stalkte © iStock
Het Openbaar Ministerie eist tbs met dwangverpleging tegen een 57-jarige man die een curator uit Ommen maandenlang stalkte en bedreigde. Ook moest de zus van de verdachte er aan geloven: ook zij werd bedreigd en gestalkt door haar broer. Volgens het Openbaar Ministerie bevat het strafdossier tegen de man meer dan honderd pagina’s vol met beledigende en bedreigende WhatsApp-berichten.
Vele honderden berichten stuurde hij en talloze keren sprak hij de voicemail van zijn bewindvoerster in. “Jo vieze straathoer, geef eens antwoord”. En: “Je kop gaat er af”. Het zijn slechts twee van de vele honderden berichten die de 57-jarige aan de curator stuurde.
Die komen je wel afmaken
De man, die geen vast thuisadres heeft, was boos op de bewindsvoerster, omdat die naar zijn zeggen 10.000 euro van zijn rekening had gehaald. Ook de zus van de man moest aan de stalking en bedreigingen geloven. “Ik heb deurwaarders in Egypte en Tunesië die je wel komen afmaken.”
De man, die al vaker voor bedreiging en smaad werd veroordeeld, lijdt volgens een psycholoog en een psychiater aan verschillende stoornissen. Volgens de mensen die hem onderzochten lijdt hij aan een stoornis in het ‘schizofrene spectrum’, heeft hij last van paranoïde wanen en complottheorieën en heeft hij last van een depressieve stoornis. Ook is hij gevoelig voor verslaving. Hij is door de onderzoekers als grotendeels ontoerekeningsvatbaar bestempeld. “Dat vind ik onzin”, antwoordde de 57-jarige.
Ik wil niet opgenomen worden
Een behandeling of een belofte dat hij medicijnen inneemt, wilde hij vandaag tegenover de rechtbank niet doen. “Ik wil niet opgenomen worden,” antwoordde de man die al bijna tweehonderd dagen in de cel verblijft.
Hoewel straffen voor stalking vaak korter zijn dan tweehonderd dagen, zit deze meneer nog steeds vast. Mede omdat hij tijdens een eerdere schorsing van zijn hechtenis in de fout ging: hij overtrad toen een contactverbod dat hem was opgelegd.
Deskundigen verwachten dat de kans groot is dat de man opnieuw in de fout gaat, en dus op weer gaat stalken en bedreigen. Ook overtrad hij in oktober 2021 een gebiedsverbod dat hem was opgelegd.
Kwestie van een knopje indrukken
De 57-jarige bekent dat hij de curator en zijn zus bedreigd heeft. “Het had niet moeten gebeuren, maar ik had ook nooit onder bewind geplaatst moeten worden.”
De curator kreeg in een maand tijd bijna tweehonderd berichten, zijn zus kreeg er bijna honderdvijftig. “Daar sta je niet bij stil,” zei de man in de rechtbank. “Dat is een kwestie van een knopje indrukken.” Zijn zus verklaarde eerder bij de politie dat ze zich enorm bedreigd heeft gevoeld.
Het werkt beklemmend en beangstigend
De curator nam in de rechtszaal het woord. “Als curatoren zijn we wel een beetje gewend aan boosheid en frustraties van cliënten. Helaas koos deze meneer een andere weg. Elke werkdag startten wij met voicemails vol bedreigingen. Mijn medewerkers werden er onrustig van. Dat leidde tot spanning in het team.”
Omdat de man maar door bleef gaan en de bedreigingen heftiger werden, moest er van de politie een protocol opgesteld worden. “Wat te doen als….. Toen voelde ik me niet veilig meer. Niet op mijn werk en niet thuis. Ik kan u verzekeren dat je dan niet lekker slaapt. Het werkt beklemmend en beangstigend. Mijn familie vroeg me zelfs om te stoppen met mijn werk.”
Cliënt is geen direct gevaar
Omdat psycholoog en psychiater denken dat de kans groot is dat meneer opnieuw in de fout gaat, de man niet verplicht medicijnen wil slikken en hij niet zonder meer voorwaarden voor voorlopige vrijlating wil accepteren, blijft hij voorlopig nog in de cel.
Het Openbaar Ministerie ziet graag dat de man gedwongen wordt opgenomen in een tbs-kliniek om daar behandeling te ondergaan. “Meneer moet niet onbehandeld terugkeren in de maatschappij. Zeker gezien de bedreigende aard van de berichten.”
Advocaat Wisi, die de verdachte bijstaat, vroeg om voorlopige vrijlating van de man. “Cliënt is geen direct gevaar voor zichzelf of anderen. Dat kan als hij ambulante behandeling krijgt, zijn medicatie neemt en zich aan de contact- en locatieverboden houdt. De eis van tbs vind ik echt een overkill.”
Ik zit nu al bijna 200 dagen in de cel
Na kort beraad besloot de rechtbank dat de man voorlopig nog in de cel moet blijven. Vooral door de kans op herhaling.
De man hoorde het lijdzaam aan en sprak: “Ik denk dat ik maar naar Spanje vertrek en daar aan het strand ga liggen. Cocktailtjes drinken. Er zijn een heleboel mensen die ergere delicten hebben gepleegd. Die mensen lopen vaak na drie maanden al weer buiten. Ik zit nu al bijna tweehonderd dagen in de cel.”
De rechtbank doet op 23 juni uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.