Nieuws

Hier vallen volgens de stikstofkaart van de minister de hardste klappen in Overijssel

De uitstoot van stikstof in sommige gebieden moet met 70 tot 80 procent omlaag
De uitstoot van stikstof in sommige gebieden moet met 70 tot 80 procent omlaag © ANP
Overijssel kleurt op de kaart die minister Van der Wal (Natuur en Stikstof) vandaag presenteerde op meerdere plaatsen felgroen. Dat zijn de plekken in en rondom stikstofgevoelige natuurgebieden waar de uitstoot van stikstof het sterkst moet dalen. In de beschermde Natura 2000-gebieden, zoals Nationaal Park Weerribben-Wieden, moet de stikstof met 95 procent omlaag. In de ring om die gebieden moet de stikstof met 70 procent naar beneden. Daar gaan onder boeren harde klappen vallen, is de verwachting.
Minister Van der Wal van Natuur en Stikstof presenteerde vanmiddag een gekleurde Nederlandse landkaart. Daarop is te zien dat de stikstofproblemen het grootst zijn in de Gelderse Vallei en in Noord-Brabant. Maar ook Overijssel kleurt op meerdere plekken felgroen. En dat is nou net de kleur die je als boer niet wilt zien. Want dat betekent flink stikstof reduceren. Zo stevig, dat er nauwelijks nog ruimte overblijft om te boeren.

Flinke maatregelen

In Overijssel kleurt dus Nationaal Park Weerribben-Wieden grotendeels groen, maar ook voor de Sallandse Heuvelrug, het Wierdense Veld en Engbertsdijksvenen is duidelijk dat daar flinke maatregelen genomen moeten worden.
Hoe breed die 'ring' is rond Natura 2000-gebieden, die in stikstofuitstoot met zeventig procent naar beneden moet, mogen provincies deels zelf invullen. De provincies moeten voor 1 juli 2023 duidelijk maken hoe zij de doelen denken te bereiken. Ze kunnen daarbij maatregelen nemen voor de industrie, de bouw en het verkeer. Maar het grootste offer zullen zij van veehouders vragen.
Op onderstaande kaart is te zien waar in Overijssel de hardste klappen vallen.
De stikstofkaart zoals die is vastgesteld voor Overijssel
De stikstofkaart zoals die is vastgesteld voor Overijssel © RTV Oost

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.