Nieuws

LTO Noord verzet zich tegen plannen: "Stikstofbeleid onrealistische kaalslag"

Boeren tijdens een eerdere protestactie tegen het stikstofbeleid
Boeren tijdens een eerdere protestactie tegen het stikstofbeleid © ANP
De plannen van minister Van der Wal om de stikstofuitstoot drastisch te verlagen, kunnen rekenen op verzet van LTO Noord. Volgens de belangenvereniging van boeren en tuinders is het stikstofbeleid een 'onrealistische kaalslag'.
In het Nationaal Programma Landelijk Gebied staat per gebied hoeveel de stikstofuitstoot in 2030 moet zijn verlaagd om de natuur een kans te geven om te herstellen. Hieruit blijkt dat in Overijssel de uitstoot van stikstof door de agrarische sector gemiddeld met 41 procent verminderd moet worden. In beschermde natuurgebieden moet de uitstoot echter met zelfs minstens 95 procent omlaag, en in de ring rondom deze gebieden met 70 procent. In bijvoorbeeld de Weerribben-Wieden gaat het dus om een nog veel hoger percentage.
Als dit de route van het kabinet blijft dan voelen boeren en tuinders weinig hoop
Sjaak van der Tak, LTO Nederland
De aankondiging komt hard binnen bij boeren en tuinders. “De voorstellen van het kabinet betekenen een onrealistische kaalslag", zegt Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland. "Van het platteland, van de boeren en tuinders, maar ook van de natuur. Ondanks enkele empathische woorden zien we vooral dictaten van bovenaf, tegen de afspraken in het regeerakkoord. Dat gaat niet werken."
Van der Tak: “Het kabinet beroept zich op berekeningen en loopt vast in een juridisch moeras van onwerkbare normen. De verantwoordelijkheid wordt in de schoenen van de provincies geschoven. De impasse die hierdoor ontstaat helpt de natuur bovendien niet. Dat is zo jammer, zeker omdat er breed gedragen, realistische voorstellen door boeren-, natuur- en ondernemersorganisaties zijn gedaan. (...) Als dit de route van het kabinet blijft dan voelen boeren en tuinders weinig hoop.”

Provincies aan zet

De provincies gaan nu met het plan aan de slag. Zij moeten voor 1 juli 2023 duidelijk maken hoe zij de doelen precies denken te bereiken. LTO Noord spreekt van 'onmogelijke Haagse dictaten' en hoopt dat de provincies niet mee gaan in de plannen van de minister.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.