nieuws

Gerechtshof moet parkclaim Hof van Twente opnieuw bekijken

Gemeentehuis van Hof van Twente in Goor
Gemeentehuis van Hof van Twente in Goor © TC Tubantia / Lenneke Lingmont
De gemeente Hof van Twente hoeft vooralsnog initiatiefnemers van het afgeblazen bungalowpark Hof van Twente geen schadeclaim te betalen van bijna twintig miljoen euro.
De Procureur Generaal adviseert de Hoge Raad dat het gerechtshof opnieuw naar de claim moet kijken. Oppositiepartij PvdA in de Hof is vooralsnog opgelucht, maar is er niet zeker van dat de claim van tafel gaat. Vraag blijft in hoeverre het de gemeenteraad wordt aangerekend dat het bungalowpark pas in een laat stadium werd afgeblazen, toen de verkoop van de huisjes al was gestart. Het hoogste rechtsorgaan in Nederland neemt half maart een definitief besluit.

Projectontwikkelaars reageren teleurgesteld

De initiatiefnemers Brandriet en Van Leeuwen reageren teleurgesteld. Zij waren aanvankelijk hoopvol omdat het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden vorig jaar bepaalde dat de gemeente Hof van Twente de projectontwikkelaars schadeloos zou moeten stellen voor de afgeblazen plannen. Dat zou een forse lastenverzwaring voor de burgers hebben betekend.

Advies Hoge Raad: Gemeenteraad mocht plan bungalowpark afblazen

Volgens de Procureur Generaal gaat het arrest van het gerechtshof te ver en mocht de gemeenteraad eind november 2009 de overeenkomst tussen het gemeentebestuur en de projectontwikkelaars afblazen. Dat gebeurde nadat de gemeenteraad extra voorwaarden wilde stellen in de overeenkomst. De projectontwikkelaars weigerden daar toen op in te gaan. Vraag blijft of de gemeenteraad gedurende de procedure voldoende op de hoogte was van de actuele stand van zaken, of dat de verantwoordelijkheid bleef liggen bij het college.   

Problematiek bungalowpark speelt al vanaf 2003

De komst van het bungalowpark aan de rand van de grootste kern Goor heeft vanaf 2003 de gemoederen beziggehouden. Omwonenden verzetten zich tegen de plannen voor de vestiging van meer dan driehonderd recreatiewoningen in het gebied. De ondernemers in de Hof baalden van het afblazen van de plannen. De projectontwikkelaars beweren miljoenen schade te hebben geleden toen uiteindelijk door de raad een streep werd gezet door de plannen.

PvdA Hof van Twente: 'Financiële ramp afgewend'

De PvdA in de Hof van Twente is opgelucht. Fractievoorzitter Rijkens: "Ik hoop dat een financiële ramp voor de Hof is afgewend. Maar zeker ben ik daar niet van. Het toewijzen van de claim zou tot een forse lastenverzwaring van de inwoners van de Hof leiden. Daarover hebben we nog geen uitsluitsel."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.