Nieuws

Demonstrerende boeren voor huis van minister Van der Wal

Boeren demonstreren bij huis minister Van der Wal in Hierden
Boeren demonstreren bij huis minister Van der Wal in Hierden © ANP
Een groep boeren, onder wie ook boeren uit Overijssel, is met de trekker naar het huis gereden van minister Christianne van der Wal van Natuur en Stikstof. Ze demonstreerden tegen de stikstofplannen die vrijdag bekend werden.
In een verklaring die een woordvoerder van actiegroep Voll Gass! verspreid heeft staat: "We kregen te horen dat mevrouw Van der Wal snel maakte dat ze wegkwam. Dus maar even wachten tot ze terugkomt dan. Iemand die de bijl in de hand neemt om de boeren de klif over te jagen is het eigenlijk niet waard om op te wachten. Maar als zij een brief in mekaar flanst met maatregelen die de doodsteek zijn voor een hele sector, dan willen we daar wel wat tijd voor vrijmaken. Zij hoort niet op die plek. En dat zal ze weten ook. Daarom rijdt een deel van Voll Gass!, samen met een paar andere groepen, naar haar huis."

Reactie LTO

Boerenbelangenvereniging LTO keurt het af dat demonstrerende boeren naar het huis van minister Christianne van der Wal zijn getrokken. "Ik begrijp de boosheid, maar dit moeten ze niet doen", zegt LTO-voorzitter Sjaak van der Tak.
"Boeren moeten geen acties in de persoonlijke levenssfeer voeren", aldus Van der Tak. "Dit is niet waardig en niet passend."

Bathmen

In Bathmen verzamelden zich eerder vanavond zeker zo'n tien boeren met hun trekkers. De landbouwvoertuigen stonden langs de weg geparkeerd. Mogelijk maakten de boeren zich op voor deelname aan een protest vanavond. Het is nog niet duidelijk waar de agrariërs naar toe willen.
Er rijden op dit moment ongeveer twintig tractoren en zeven auto's mee in de stoet en er zijn meer groepen onderweg, aldus een van de mannen die meerijdt. Hij wil niet zeggen wat de eindbestemming is.
Boeren verzamelen zich in Bathmen, mogelijk om actie te gaan voeren.
Boeren verzamelen zich in Bathmen, mogelijk om actie te gaan voeren. © Ginopress
Het is duidelijk, boeren in Overijssel zijn niet blij met de plannen die minister Christianne van der Wal van Stikstof en Natuur vanmiddag presenteerde. In die plannen staat dat landbouwers in Overijssel 41 procent minder stikstof mogen uitstoten. Met name boeren in en vlakbij Natura 2000-gebieden worden hard getroffen. Daar varieert de uitstootreductie die gehaald moet worden van 70 tot 95 procent.
Actiegroep Farmers Defence Force (FDF) sprak al de verwachting uit dat er de komende tijd grote acties gaan komen van boeren tegen het stikstofbeleid van de overheid. Volgens voorzitter Mark van den Oever van FDF is "de maat helemaal vol" en is actiebereidheid onder boeren heel groot.

Stoutste verwachtingen overtroffen

Het gevolg van de plannen van de minister is dat in veel gebieden boeren zullen moeten stoppen met hun bedrijf. "Het overtreft onze stoutste verwachtingen wat ze over ons heen storten", zegt Van den Oever.
Milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) is juist positief gestemd over de stikstofdoelen van minister Christianne van der Wal. "Positief, klare taal, dit lijkt het begin van een proces dat nu eens echt stikstofuitstoot gaat reduceren na decennialange periodes van geitenpaadjes zoeken", zegt Johan Vollenbroek, voorzitter van MOB.

Reactie natuurorganisaties

Natuurorganisaties zeggen de stikstofaanpak van het kabinet te steunen. Onder meer Wereld Natuur Fonds, Milieufederaties en Vogelbescherming Nederland roepen minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) op "snel werk te maken" van de uitvoering van haar plannen.
Volgens de organisaties zijn de nu gemaakte keuzes "pijnlijk, maar noodzakelijk om de natuur te herstellen en de landbouw een duurzaam perspectief te bieden".

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.