nieuws

Bewoners van 'besmette woningen' in Diepenheim mogen nog niet naar buiten

De bewoners van twaalf huizen aan Goorseweg in Diepenheim mogen vanmiddag nog niet naar buiten tot alle asbestdeeltjes zijn verwijderd. De huizen staan aan de overkant van het Italiaanse restaurant dat vanochtend door brand werd verwoest.
Ook een naastgelegen zalencentrum en een aangrenzende woning gingen verloren. Bij de brand kwamen asbestdeeltjes vrij die aan de overkant op straat, in tuinen en op daken terecht zijn gekomen. Een gespecialiseerd bedrijf ruimt de asbestdeeltjes op. Als het bedrijf klaar is wordt er nog een uitgebreid onderzoek uitgevoerd door een laboratorium. Pas als er helemaal niets meer wordt gevonden kan de directe omgeving weer worden vrijgegeven. Dat kan nog tot in de avond duren.

Rook en brandresten

Het vuur is inmiddels geblust, maar de brandweer is de rest van de dag nog bezig met nablussen. Bij de brand kwam veel rook vrij, die in een deel van Diepenheim een vieze laag heeft achter gelaten. Ook kunnen inwoners die wat verder weg wonen brandresten aantreffen. Die zijn volgens de brandweer niet gevaarlijk en mogen in de grijze container worden gegooid.

Kaart

Op een kaart die de gemeente Twenterand online heeft gezet is te zien waar de rook en de brandresten zijn neergekomen en waar asbest wordt opgeruimd. Ook zijn de inwoners per brief geïnformeerd over de brand.

Bruin kraanwater

Doordat de brandweer een grote hoeveelheid bluswater uit het waterleidingnet heeft gehaald zijn er roestdeeltjes uit de leidingen losgeraakt. Daardoor kan het water dat uit de kraan komt wat bruin kleuren. Het bruine water is niet gevaarlijk. Wel adviseert de brandweer om de wasmachine vandaag niet te gebruiken. De roest kan vlekken veroorzaken in de was.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.