Nieuws

BoerBurgerBeweging booming na stikstofbesluit minister: paar honderd nieuwe leden

Caroline van der Plas op de trekker in Den Haag.
Caroline van der Plas op de trekker in Den Haag. © ANP / Remko de Waal
De BoerBurgerBeweging (BBB) mag wel een bosje bloemen sturen naar de minister van Natuur en Stikstof. Want sinds minister Christianne van der Wal (VVD) vrijdag haar stikstofplannen bekendmaakte, melden de nieuwe leden zich bij bosjes aan bij die partij. Het ledenaantal van BBB nam in een weekend tijd toe tot zo'n 4000.
Tot vorige week had de partij bijna 3700 leden, zegt partijvoorzitter Erik Stegink uit Bathmen. "Dat aantal zagen we dit weekend explosief stijgen, met zo'n tien procent."
Voor de vereniging goed nieuws. Maar of het ook betekent dat Van der Wal wat BBB betreft vaker zulke beslissingen moet nemen? "Absoluut niet", zegt Stegink stellig. "Dit is het slechtste kabinetsbesluit ooit."

Kritiek binnen VVD

Binnen de VVD zijn de stikstofplannen van VVD-minister Van der Wal ook niet onverdeeld goed gevallen. Een nipte meerderheid van de leden riep de Tweede Kamerfractie dit weekend tijdens het partijcongres zelfs op om de plannen weg te stemmen. En volgens De Telegraaf druppelen de eerste opzeggingen van leden inmiddels ook binnen op het partijbureau van de liberalen.
Oud-Kamerlid Gert-Jan Oplaat - tevens oud-voorzitter van de VVD Overijssel - zei zaterdag op NPO Radio 1 eveneens te overwegen zijn lidmaatschap van de VVD op te zeggen, vanwege de stikstofplannen van het kabinet en zijn partij. Oplaat is voorzitter van de Vereniging Pluimveewerkende Industrie (NEPLUVI).
Of de nieuwe leden van BBB deels afkomstig zijn van de VVD, weet de partij niet. "Dat kunnen we niet zien", zegt Stegink. Wel komen de leden steeds vaker uit andere delen van het land.

Randstad

Het grootste deel van de leden van de partij komt nog altijd uit Overijssel en Gelderland, maar nieuwe leden komen steeds vaker uit de Randstad, merken ze bij de partij. "Burgers uit de grote steden in Noord- en Zuid-Holland. We merken dat ook bij de kandidaatstelling voor Provinciale Staten. Dat zijn steeds vaker gewoon burgers."
Erik Stegink uit Bathmen is voorzitter van de BoerBurgerBeweging.
Erik Stegink uit Bathmen is voorzitter van de BoerBurgerBeweging. © Archief

BBB wil in Waterschappen

Dit weekend hield BBB zijn eerste algemene ledenvergadering (ALV). Daarop maakte de partij bekend tóch mee te doen aan de Waterschapsverkiezingen, die volgend jaar tegelijkertijd met die voor Provinciale Staten worden gehouden. De partij besloot daartoe nadat een meerderheid in de Tweede Kamer vorige maand besloot om te snijden in het aantal geborgde (vaste) zetels voor boeren.
In het dagelijks bestuur van de Waterschappen hebben boeren nu nog een geborgde zetel, en die vervalt straks. In het algemeen bestuur (het parlement) wordt het aantal geborgde zetels voor boeren teruggebracht tot twee. Daarmee hebben ze er straks evenveel als natuurorganisaties - die er juist een bij krijgen.
In hoeveel Waterschappen BBB mee gaat doen, hangt af van of er geschikte kandidaten worden gevonden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.