Nieuws

Oud-Kamerlid Gert-Jan Oplaat zegt VVD-lidmaatschap op om stikstofplannen

Gert-Jan Oplaat
Gert-Jan Oplaat © Archief
Oud-Kamerlid Gert-Jan Oplaat uit Markelo heeft zijn VVD-lidmaatschap opgezegd. Aanleiding daarvoor zijn de stikstofplannen van het kabinet, en de afwijzende reactie van de VVD-partijtop richting de eigen leden. Die riepen de Tweede Kamerfractie zaterdag op om de stikstofplannen tegen te houden. Maar die oproep haalt waarschijnlijk weinig uit.
De maat was 'meer dan vol', zegt Oplaat, en zijn pijngrens was 'al een tijdje' bereikt. "Ik herkende me absoluut niet meer in mijn eigen partij. Daarom heb ik gisteravond per direct mijn lidmaatschap opgezegd."
Toch deed het besluit hem ook pijn: "Ik heb veel aan de partij te danken. Ik ben raadslid geweest, Kamerlid, en voorzitter van de VVD in Overijssel. Dat maakte dat het geen makkelijke beslissing was."

'Minachting van de kiezer'

Zaterdag nog stond zijn naam onder de motie, die namens zo'n 750 ondertekenaars was ingediend op het partijcongres van de liberalen in Halfweg. Daarin werd de Tweede Kamerfractie opgeroepen het vrijdag gepresenteerde stikstofplan te verwerpen.
Die motie werd (nipt) aangenomen, maar haalt waarschijnlijk weinig uit. "Ze hadden het lef om binnen het uur te melden: we gaan er niks mee doen. Dat is een minachting van de kiezer en de eigen leden."
Rutte is omringd met jaknikkers
Gert-Jan Oplaat
Volgens Oplaat begint de VVD communistische trekjes te vertonen. "Het is verworden tot een bestuurderskliekje rondom Rutte, dat dictaten uitdeelt", zegt Oplaat. "Rutte is omringd met jaknikkers, die de leden negeren. Maar als 750 leden een plan onderschrijven en er een meerderheid ontstaat, dan is er wel wat aan de hand..."
Volgens Oplaat komen steeds meer leden in opstand. "Er is een revolte aan het ontstaan. Ik hoor veel geluiden om me heen van mensen die óók hun lidmaatschap opzeggen."

Gesprekken met andere partijen

Oplaat is naar eigen zeggen al door meerdere partijen benaderd die willen dat hij zich bij hen aansluit. "Veel partijen melden zich, en ik ga de komende tijd wat gesprekken voeren. Maar of ik actief ga worden, dat weet ik nog niet." Partijen waar Oplaat zich qua standpunten bij thuis voelt zijn BBB, JA21 en BVNL.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.