Nieuws

'Campingmaffia' in Overijssel: bendes gebruiken vakantieparken voor witwassen crimineel geld

Criminele bendes gebruiken vakantieparken om zwart geld wit te wassen, blijkt uit onderzoek.
Criminele bendes gebruiken vakantieparken om zwart geld wit te wassen, blijkt uit onderzoek. © RTV Oost
De georganiseerde misdaad gebruikt vakantieparken om op grote schaal crimineel geld wit te wassen. Dat doen ze niet alleen door verloederde huisjes op te kopen en op te knappen, maar het gebeurt ook door zwart geld te pompen in volledige goedlopende recreatieparken. Dit blijkt uit onderzoek onder vakantieparken in onder meer Overijssel.
Tegelijk ondernemen gemeenten niet of nauwelijks actie om dit tegen te gaan. Enerzijds omdat het ontbreekt aan kennis of capaciteit, maar ook hebben gemeenten vaak vooral oog voor de inkomsten voor de lokale economie en het toerisme.

Nieuw goudmijntje

Het onderzoek werd opgestart, omdat er vermoedens bestonden dat de georganiseerde misdaad de vakantieparken had ontdekt als nieuw goudmijntje.
Uit het onderzoek wordt duidelijk dat het voor criminele bendes vaak kinderlijk eenvoudig is om via vakantieparken zwart geld wit te wassen. Door huisjes op te kopen of in sommige gevallen zelfs complete vakantieparken. Door geld wit te wassen, verkrijgen criminelen vervolgens invloed in de bovenwereld, aldus het rapport.

Prostitutie

"Een andere manier om geld te verdienen met een recreatieobject is door deze in te zetten voor de productie of opslag van drugs of als locatie voor illegale prostitutie. Het vakantiepark of recreatieobject dient dan eigenlijk als dekmantel voor criminele activiteiten", aldus de onderzoekers in het rapport 'Criminele investeringen in vakantieparken in Oost-Nederland'.
Ook worden huisjes gebruikt om er arbeidsmigranten in onder te brengen, die in ons land legaal dan wel illegaal werken. De arbeidsmigranten betalen soms 100 tot 150 euro per persoon per week. "Een aantrekkelijk verdienmodel", aldus het rapport.

Charmeoffensief

Daar staat tegenover dat de controle vanuit de lokale overheden vaak fors te wensen overlaat. Tegelijk zijn de criminelen vaak uiterst gewiekst bij het om de tuin leiden van die lokale overheden.
"Criminelen die iets nodig hebben van een gemeente of andere overheidsinstelling zijn goed in het brengen van een charmeoffensief. Het zijn ondernemers die zich op een slimme manier weten te presenteren en die weten hoe ze iemand moeten proberen over te halen om mee te gaan in hun plannen."
Juist bepaalde beroepsgroepen, die een prominente rol kunnen spelen in de strijd tegen ondermijnende activiteiten, blijken in de praktijk bij verdachte transacties vaak de andere kant op te kijken. Door bijvoorbeeld de herkomst van geld niet goed te onderzoeken, ongebruikelijke transacties niet te melden of kritische vragen achterwege laten.
Daarbij gaat het om onder meer notarissen, taxateurs, makelaars en advocaten.

Chalets cash betaald

Chalets en stacaravans zijn voor criminelen extra interessant om reden dat de verkoop ervan buiten het zicht van de overheid plaatsheeft. De recreatieobjecten worden immers niet geregistreerd bij het Kadaster. Vaak worden ze contant afgerekend. "De bedragen die hierin omgaan zijn groot", aldus het rapport.
De onderzoekers dringen er op aan om de mogelijkheid van contante betalingen af te schaffen. Overigens bestaat er al een plan op een verbod voor contante betalingen van meer dan 3.000 euro, maar dat is nog niet van kracht.

Hennepkwekerij

Voor het onderzoek werden ook twee vakantieparken geobserveerd. Volgens de onderzoekers vooral bedoeld om "een sfeerbeeld te krijgen van criminaliteit en ondermijning".
Daarbij kwam een aantal opvallende zaken aan het licht. Zo werd in een loods op een vakantiepark een hennepkwekerij met 800 planten ontmanteld. Op dit park had de lokale motorclub een eigen clubhuis en viel op dat er veel camerabewaking was rond de huisjes.

Anoniem onderzoek

Het onderzoek werd uitgevoerd door het Regionaal Informatie- en Expertise Centrum (RIEC) Oost-Nederland. Daarbij werden vakantieparken in 62 gemeenten in Overijssel en Gelderland doorgelicht: goed voor 27.417 recreatiewoningen.
Een woordvoerster laat weten dat daarbij is gekozen voor een geanonimiseerde aanpak: de namen van de doorgelichte vakantieparken of eventueel hun vestigingsplaats worden niet bekend gemaakt.
De onderzoekers dringen in hun rapport aan op een grootschaliger opgezet vervolgonderzoek. Intussen is duidelijk dat dat er komt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.